Назначават нови директори по старите правила

152 конкурса за заемане на длъжността директор на държавни и общински училища са обявени от МОН за следващата учебна година. Те обаче ще стъпят в длъжност преди влизането в сила на новия закон за предучилищно и училищно образование от 1 август. Така на практика директорите, които ще започнат работа от септември, ще бъдат назначени по старите правила, а не по новите, които имат различни изисквания за трудов стаж и предвиждат създаването на обществени съвети към всяко училище. Това става ясно от отговор на министър Меглена Кунева на въпрос от депутатите от Реформаторския блок Вили Лилков, Мартин Димитров и Петър Славов, и Методи Андреев от ГЕРБ относно критериите за провеждане на нови конкурси за директори.

От МОН има издадена заповед за предизвестие за прекратяване на трудовите отношения с директорите, които са в пенсионна възраст, най-късно до 31 май „с цел навременна подготовка и организация на конкурсите“.

Мотивите

Сега обаче Кунева обясни, че обществените съвети, чиято цел е да наблюдава и контролира дейностите в съответната институция, ще бъдат конструирани след влизането в сила на закона от 1 август и затова няма как те да участват в избора на новите директори. Общественият съвет ще включва представител на финансиращия орган, държавата или общината, поне 3-ма на родителите и един от училищното настоятелство. В професионалните школата ще участва и човек от бизнеса.

Въпреки че ще бъдат назначени по старите правила, новите директори ще бъдат изпитвани на закона, който ще влезе в сила след 1 август, става ясно още от отговора на Кунева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование