Джулиана Гани пръска сексапил сред природата

Гледайте НА ЖИВО закриването на Зимната олимпиада в ПьонгЧанг

Бойко Борисов в Сандански: Приписват ни безобразия

Над 600 снегорина чистят пътищата в страната

Родители искат увеличаване броя на учителите и възпитателите в детските градини в Бургас

Бойко Борисов в Сандански: Напълно готови сме за Шенген (обзор)

WWF или световната зелена мафия

Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Протест пред Народния Театър срещу Инстанбулската конвенция (СНИМКИ)

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Назначават нови директори по старите правила

152 конкурса за заемане на длъжността директор на държавни и общински училища са обявени от МОН за следващата учебна година. Те обаче ще стъпят в длъжност преди влизането в сила на новия закон за предучилищно и училищно образование от 1 август. Така на практика директорите, които ще започнат работа от септември, ще бъдат назначени по старите правила, а не по новите, които имат различни изисквания за трудов стаж и предвиждат създаването на обществени съвети към всяко училище. Това става ясно от отговор на министър Меглена Кунева на въпрос от депутатите от Реформаторския блок Вили Лилков, Мартин Димитров и Петър Славов, и Методи Андреев от ГЕРБ относно критериите за провеждане на нови конкурси за директори.

От МОН има издадена заповед за предизвестие за прекратяване на трудовите отношения с директорите, които са в пенсионна възраст, най-късно до 31 май „с цел навременна подготовка и организация на конкурсите“.

Мотивите

Сега обаче Кунева обясни, че обществените съвети, чиято цел е да наблюдава и контролира дейностите в съответната институция, ще бъдат конструирани след влизането в сила на закона от 1 август и затова няма как те да участват в избора на новите директори. Общественият съвет ще включва представител на финансиращия орган, държавата или общината, поне 3-ма на родителите и един от училищното настоятелство. В професионалните школата ще участва и човек от бизнеса.

Въпреки че ще бъдат назначени по старите правила, новите директори ще бъдат изпитвани на закона, който ще влезе в сила след 1 август, става ясно още от отговора на Кунева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.