На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Назначават нови директори по старите правила

152 конкурса за заемане на длъжността директор на държавни и общински училища са обявени от МОН за следващата учебна година. Те обаче ще стъпят в длъжност преди влизането в сила на новия закон за предучилищно и училищно образование от 1 август. Така на практика директорите, които ще започнат работа от септември, ще бъдат назначени по старите правила, а не по новите, които имат различни изисквания за трудов стаж и предвиждат създаването на обществени съвети към всяко училище. Това става ясно от отговор на министър Меглена Кунева на въпрос от депутатите от Реформаторския блок Вили Лилков, Мартин Димитров и Петър Славов, и Методи Андреев от ГЕРБ относно критериите за провеждане на нови конкурси за директори.

От МОН има издадена заповед за предизвестие за прекратяване на трудовите отношения с директорите, които са в пенсионна възраст, най-късно до 31 май „с цел навременна подготовка и организация на конкурсите“.

Мотивите

Сега обаче Кунева обясни, че обществените съвети, чиято цел е да наблюдава и контролира дейностите в съответната институция, ще бъдат конструирани след влизането в сила на закона от 1 август и затова няма как те да участват в избора на новите директори. Общественият съвет ще включва представител на финансиращия орган, държавата или общината, поне 3-ма на родителите и един от училищното настоятелство. В професионалните школата ще участва и човек от бизнеса.

Въпреки че ще бъдат назначени по старите правила, новите директори ще бъдат изпитвани на закона, който ще влезе в сила след 1 август, става ясно още от отговора на Кунева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.