Юли - жега, дъжд и гръмотевици

Температурите на места ще достигнат 40 градуса, не са изключени и градушки

Началото на юли ще ни предложи максимални температури около и над 30 градуса. На фона на слънчево време, по-съществени заоблачавания със следобедни кратки превалявания ще има над Западна България.

Тази година средните месечни температури през юли ще бъдат по-високи от обичайните норми. Във валежно отношение месецът ще бъди близко до нормите, като условия за валежни суми над нормалните ще има на места в Северна България и около планините. Максималните температури ще са между 28-33 градуса, а минималните - между 14-19 градуса. Повече валежи се очакват през втората половина от денонощието.

На 3 юли в неделя към края на деня от северозапад ще проникне по-хладен въздух, а в нощта срещу понеделник на много места в страната ще паднат краткотрайни валежи с гръмотевици. Вятърът ще се усилва, не са изключени и градушки.

В понеделник ще бъде по-хладно, ветровито с разкъсана облачност и превалявания на места в централните и източните райони. От вторник постепенно ще се установи слънчево време, което ще продължи до края на първото десетдневие. Температурите постепенно ще се повишават и към 7 юли в повечето райони на страната ще достигат и надхвърлят 30 градуса.

Към края на първото десетдневие ще има повече облаци и в следобедните часове ще има условия за превалявания и пригърмявания. Температурите ще се понижат с 4,5 градуса и дневните ще са в интервала 25-30 градуса.

През повечето дни на второто и третото десетдневие ще бъде слънчево и топло, в следобедните часове и горещо. Условия за превалявания с гръмотевици за голяма част от страната се очакват около 15-и и в първите2-3 дни от третото десетдневие. Температурите ще са между 33-38 градуса, а в най-топлите места и около 40 градуса.

Ниска слънчева активност

Слънчевата активност ще бъде преобладаващо ниска. През повечето дни от месеца земното магнитно поле ще бъде спокойно, без магнитни бури. Повишаване на геомагнитната активност до умерени и високи нива се очакват на 2-ри, 3-ти, 11-и и 19 юли. Тогава в полярните области ще има силни магнитни бури, които ще оказват слабо влияние на умерените ширини.

Най-горещият месец

Месец юли е най-топлият месец от годината и е изключително подходящ за море. През този месец са измерени и едни от най-високите температури в България. На 5 юли 2000 година горещините в много градове бяха отчетени най-високите температури. В Пловдив живакът в термометрите достигна 45-ото деление, в Сандански и Русе 44, а в останалите райони между 39-43 градуса. Горещо, с температури до 43 градуса, е било и през 1987-а, 1985-а, 1945-а, 1927-а, 1916-а и 1909 година.

Според народните поверия колкото са по-горещи 15, 16 и 17 юли, толкова по-люта ще е зимата. Ако пригърми на Илинден (20 юли), овощията ще се повредят, орехите ще са червиви, но виното ще е добро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето