Откриха ритуално разчленена тракийска принцеса

Обредът е направен, за да предпази знатната особа от ІV в. пр. Хр.

Скален гроб в Родопите може да се окаже мавзолей

Археолозите са намерили над 60 накита

Тракийска принцеса, разчленена ритуално, откри екип от археолози, воден от Любен Лещаков от БАН. На уникалната находка учените се натъкнали в Източните Родопи под наблюдението на проф. Николай Овчаров.

Това е едно от най-богатите погребения от тракийката епоха, датирано от втората половина на ІV век пр. Хр. В оформен в скалите гроб край кърджалийското село Бенковски учените попадат на принцесата, която е обградена от повече от 60 сребърни и бронзови накита. Сред тях са фубили, диадема и обеци. Знатната особа е носела и корона, разказа за „Труд“ проф. Николай Овчаров.

Принцесата е погребана по начин, който препраща към легендата за смъртта на Орфей. „Когато Орфей създава орфическите общества и гоня от тях жените, те го намразват. Убиват го и го разчленяват. Различните части от тялото му са пуснати в река Марица за наказание“, посочи проф. Овчаров. Според него може да се направи далечна препратка към ритуалите против вампирясване. „По този начин са погребвани високопоставени особи най-вероятно за да бъдат предпазени“, посочи археологът и допълни, че е възможно гробът да се окаже мавзолей.

По думите му сред намерените ценности има 11 сребърни пръстена с изображения на антични богове. Единият от тях е богинята на победата Ники. Част от предметите, включително сребърна тетрадрахма от 380-360 г. пр. Хр., са изработени в големия елински град Маронея на Бяло море, а други са дело на тракийски майстори от Одриското царство. Според проф. Овчаров двата вида накити свидетелстват за богатия и жизнен бит на траките.

Храм като светилището на Татул

Според проф. Овчаров това е поредното голямо откритие в Източните Родопи. На това място явно е имало и храм, чиито основи се намират в близост до новия некропол. Предстои той да бъде разкрит.
Като позиция новооткритият комплекс е сходен със светилището на Татул, открито от археолога. Новата находка е пореден щрих към “цивилизацията на скалните хора“ с главен център в Перперикон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини