На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Държавата отписа психично болните

Нула. Толкова е броят на клиничните пътеки по психиатрия в България. У нас психотерапията изобщо не се реимбурсира от НЗОК, тъй като при разпределението на средства в здравеопазването ни се отчита липсата на доказателства в литературата, че инвестициите в този вид терапия на пациентите имат възвръщаемост в средносрочен план. Т.е. че болният бързо ще се възстанови и ще се върне към функциите си на данъкоплатец.

Това стана ясно по време на пресконференция на тема „Говорим открито за психичните разстройства“, в която взеха участие водещи в областта специалисти и терапевти, националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова и ректор на МУ-София, ръководители на катедрите по психиатрия в медицинските университети в страната и пациентски организации.

В България не съществува регистър на психичните заболявания и нямаме реална представа колко хора имат проблеми, колко от тях са опасни, какъв процент от обществото е засегнат, коментира пред „Труд“ доц. д-р Христо Кожухаров от МУ Варна.

Дълбоко се маргинализира самата специалност психиатрия. Здравните ресурси у нас се разпределят между сфери на медицината, при които има незабавна възвръщаемост на инвестицията, обясни акад. д-р Дроздстой Стоянов от катедра “Психиатрия и медицинска психология” в МУ-Пловдив.

Заради липсата на осведоменост и обществено говорене по темата хората с психични проблеми биват изолирани и дискриминирани, а негативно отношение има дори от страна на медицинските специалисти, които работят с тях. Това става ясно от проучване на нагласите на роднини и специалисти към тези пациенти.

„Стигмата е загуба на статус и дискриминация, живот с етикета на психичната болест. Това разболява пациента, колкото и самото заболяване“, обясни проф. Миланова. По думите й медицинските сестри имат дори по-негативна нагласа към хората с психични проблеми, отколкото останалите специалисти, работещи с тези пациенти. Това, че самите медици стигматизират пациентите си, не е уникално само за България и то се вижда от западни изследвания, посветени на въпроса. Това заяви д-р Любомир Джалев, преподавател от департамент “Когнитивна наука и психология” в НБУ.

По думите на доц. Мая Стоименова, ръководител на катедра “Психиатрия и медицинска психология” в МУ-Плевен, проблемът не бива да се неглижира. Психично болните са изправени пред два проблема: от една страна, те трябва да се справят със симптомите на болестта си, от друга – опасни са за себе си и в някаква степен за околните, допълни още тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.