Държавата отписа психично болните

Нула. Толкова е броят на клиничните пътеки по психиатрия в България. У нас психотерапията изобщо не се реимбурсира от НЗОК, тъй като при разпределението на средства в здравеопазването ни се отчита липсата на доказателства в литературата, че инвестициите в този вид терапия на пациентите имат възвръщаемост в средносрочен план. Т.е. че болният бързо ще се възстанови и ще се върне към функциите си на данъкоплатец.

Това стана ясно по време на пресконференция на тема „Говорим открито за психичните разстройства“, в която взеха участие водещи в областта специалисти и терапевти, националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова и ректор на МУ-София, ръководители на катедрите по психиатрия в медицинските университети в страната и пациентски организации.

В България не съществува регистър на психичните заболявания и нямаме реална представа колко хора имат проблеми, колко от тях са опасни, какъв процент от обществото е засегнат, коментира пред „Труд“ доц. д-р Христо Кожухаров от МУ Варна.

Дълбоко се маргинализира самата специалност психиатрия. Здравните ресурси у нас се разпределят между сфери на медицината, при които има незабавна възвръщаемост на инвестицията, обясни акад. д-р Дроздстой Стоянов от катедра "Психиатрия и медицинска психология" в МУ-Пловдив.

Заради липсата на осведоменост и обществено говорене по темата хората с психични проблеми биват изолирани и дискриминирани, а негативно отношение има дори от страна на медицинските специалисти, които работят с тях. Това става ясно от проучване на нагласите на роднини и специалисти към тези пациенти.

„Стигмата е загуба на статус и дискриминация, живот с етикета на психичната болест. Това разболява пациента, колкото и самото заболяване“, обясни проф. Миланова. По думите й медицинските сестри имат дори по-негативна нагласа към хората с психични проблеми, отколкото останалите специалисти, работещи с тези пациенти. Това, че самите медици стигматизират пациентите си, не е уникално само за България и то се вижда от западни изследвания, посветени на въпроса. Това заяви д-р Любомир Джалев, преподавател от департамент "Когнитивна наука и психология" в НБУ.

По думите на доц. Мая Стоименова, ръководител на катедра "Психиатрия и медицинска психология" в МУ-Плевен, проблемът не бива да се неглижира. Психично болните са изправени пред два проблема: от една страна, те трябва да се справят със симптомите на болестта си, от друга - опасни са за себе си и в някаква степен за околните, допълни още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве