Агенция АФИС: ГЕРБ събира подкрепата на 26% от населението, БСП – 22,4%

Димитър Маргаритов, КЗП: Социалните мрежи трябва да спазват правилата за защита на потребителите при търговията онлайн

Музей „Етър” в Габрово показва уникални гравирани медни съдове

Арх. Борислав Игнатов: Електронизацията на разрешителните за строеж ще улесни гражданите и общините

Турските власти разпоредиха арест на 170 военни заради преврата

Комисия възпитава с безплатно кино в Шумен Зрителите ще разговарят с Ники Илиев и Орлин Павлов

Каракачанов отговори на Радев: Модернизацията на армията не е прекратена

Боряна Калейн: Не съм тръгвала с идеята за медали

Цветан Цветанов: Президентът изглежда притеснен

Трус с магнитуд 4,3 по Рихтер е регистриран на гръцкия остров Алонисос

ООН призова за борба срещу „Ислямска държава“ в Ирак

Производителят на китарите “Гибсън” е пред фалит

Германски военни в Източна Европа се оплакват от липса на зимно облекло

Мадуро поиска диалог с Тръмп

Фърги за се извини за гавра с химна на САЩ (ВИДЕО)

Фалира популярна каса, плащала до 18% лихви на вложители (обзор)

Карали хората да подписват договори като кооператори

Полицията разследва от месец 38 жалби на ужилени в Дупница

Шефовете оставили бележка, че ще отворят през септември

Фалира популярна каса в Дупница, обещавала на вложителите си по-големи лихви дори от печално известната КТБ. Това съобщиха вчера на протест измамени вложители, оставяли там спестяванията си от 5000 до 150 000 лв. Един от тях вчера заплаши да се самозапали пред президентството.

Кредитно-спестовната кооперация “Дупнишка популярна каса” съществува от 2000 г., а от март т.г. е пререгистрирана на несъществуващ адрес в Пловдив, сочи справка в системата “Дакси”. Търговската є дейност е прекратена от 13 юни и от същата дата е обявена в несъстоятелност и постановен общ запор върху имуществата є.

Някои от хората давали спестяванията в касата си повече от 10 години. Договорите били оформяни като вноски на член-кооператори. Юристи вчера обясниха, че това не са банкови влогове, гарантирани при фалит.

Първите жалби, че в касата се случва нещо нередно, били подадени на 11 април в районната прокуратура в Дупница. Само 2 дни по-късно случаят бил даден за проверка на Икономическа полиция. Последвала и повторна проверка, чийто срок изтекъл вчера – на 1 юли, уточниха обвинителите.

Според регистрацията шеф на кооперацията е Георги Близнаков. Част от ужилените разказват, че са сключвали договорите и са давали парите си на Ивона Близнакова – съпругата на председателя, на която имали доверие.

От дни офисът на “Дупнишка популярна каса” е затворен, а на вратата е залепена бележка, че ще отвори врати на 15 септември. Вложителите твърдят, че всичките им опити да открият шефовете на кооперацията са напразни.

“Не всеки лъскав офис с надпис “голяма лихва” е банка”, коментира вчера във фейсбук финансисът Владимир Каролев. – Наистина по един член от закона кооперациите могат да осъществяват влогово-кредитна дейност с решение на БНБ, но това не е случаят в Дупница. Тук си е чиста пирамида чрез продажба на дялове от нещо, което няма никаква стойност”, добавя Каролев. Според него, дори и след фалита на КТБ, хората още не са научили, че се гарантират влоговете само в банки.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.