Общината в Русе санкционира оператора на пламналото сметище

Виктор Орбан относно основанията на Груевски за престой в Унгария: Търсете отговор от адвокатите

Глобиха фирма за надписано саниране на градини

Съдът в Страсбург глоби Русия заради постоянните арести на Навални

Николина Ангелкова: България с послание за създаване на световна дестинация „Древни цивилизации”

Прокуратурата разследва катастрофата на изхода на Кърджали, при която пострадаха 10 души

„Бял дим“ от кредиторите за гръцките пенсии, няма съкращения

Арестуваха нападател на жени

Учени откриха кратер с диаметър 31 км в Гренландия

Вижте какви мерки за цените на горивата предлагат от Българската петролна и газова асоциация

Петима души може да получат смъртни присъди заради убийството на Хашоги

Община Благоевград: Не изхвърляйте пепел и незагасена жар в контейнерите за битови отпадъци!

30 000 л нелегално вино откриха в стопанска постройка край Ямбол 8300 литра бира задържаха на „Дунав мост 2“

Еврофутбол раздаде ежегодните стипендии „Лука Бекяров“

„Галъп Интернешънъл“: 74% от българите не вярват, че втората здравна вноска ще спре доплащането в болниците

Фалира популярна каса, плащала до 18% лихви на вложители (обзор)

Карали хората да подписват договори като кооператори

Полицията разследва от месец 38 жалби на ужилени в Дупница

Шефовете оставили бележка, че ще отворят през септември

Фалира популярна каса в Дупница, обещавала на вложителите си по-големи лихви дори от печално известната КТБ. Това съобщиха вчера на протест измамени вложители, оставяли там спестяванията си от 5000 до 150 000 лв. Един от тях вчера заплаши да се самозапали пред президентството.

Кредитно-спестовната кооперация “Дупнишка популярна каса” съществува от 2000 г., а от март т.г. е пререгистрирана на несъществуващ адрес в Пловдив, сочи справка в системата “Дакси”. Търговската є дейност е прекратена от 13 юни и от същата дата е обявена в несъстоятелност и постановен общ запор върху имуществата є.

Някои от хората давали спестяванията в касата си повече от 10 години. Договорите били оформяни като вноски на член-кооператори. Юристи вчера обясниха, че това не са банкови влогове, гарантирани при фалит.

Първите жалби, че в касата се случва нещо нередно, били подадени на 11 април в районната прокуратура в Дупница. Само 2 дни по-късно случаят бил даден за проверка на Икономическа полиция. Последвала и повторна проверка, чийто срок изтекъл вчера – на 1 юли, уточниха обвинителите.

Според регистрацията шеф на кооперацията е Георги Близнаков. Част от ужилените разказват, че са сключвали договорите и са давали парите си на Ивона Близнакова – съпругата на председателя, на която имали доверие.

От дни офисът на “Дупнишка популярна каса” е затворен, а на вратата е залепена бележка, че ще отвори врати на 15 септември. Вложителите твърдят, че всичките им опити да открият шефовете на кооперацията са напразни.

“Не всеки лъскав офис с надпис “голяма лихва” е банка”, коментира вчера във фейсбук финансисът Владимир Каролев. – Наистина по един член от закона кооперациите могат да осъществяват влогово-кредитна дейност с решение на БНБ, но това не е случаят в Дупница. Тук си е чиста пирамида чрез продажба на дялове от нещо, което няма никаква стойност”, добавя Каролев. Според него, дори и след фалита на КТБ, хората още не са научили, че се гарантират влоговете само в банки.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.