На 19 юни 2018 да почерпят

Крал Кейн изведе Англия до драматичен успех

Младежи работят и почиват в луксозни морски хотели Холдингът „Виктория груп“ се грижи за възпитаници от дома „Майка Терезия“ и ателие „Прегърни ме“

Тръмп разпореди създаването на космическа армия

СЗО обяви геймърството за психично разстройство

Пороят отряза достъпа до кюстендилски села

Кралският монетен двор с менте филиал в село Първенец (ОБЗОР) Бандата секла по 2 британски паунда с отлично качество

Бебе се роди във френски влак, ще се вози безплатно 25 години

Иван Дреновички: Имаме една от най-ниските цени на газа в ЕС

Емануела е за купона в Слънчака

Финландски депутат беше осъден за сексуален тормоз над колежка

Фандъкова: Получени са над 300 сигнали за аварии и завирявания

Камион се заби в цех край Е-80, шофьорът загина

МВР: 172 сигнала са постъпили заради пороя в София Няма преливания на реки, язовирите се изпускат контролирано

200 лв. глоба за шофьор, свалил скоба от колата Промените трябва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет

Фалира популярна каса, плащала до 18% лихви на вложители (обзор)

Карали хората да подписват договори като кооператори

Полицията разследва от месец 38 жалби на ужилени в Дупница

Шефовете оставили бележка, че ще отворят през септември

Фалира популярна каса в Дупница, обещавала на вложителите си по-големи лихви дори от печално известната КТБ. Това съобщиха вчера на протест измамени вложители, оставяли там спестяванията си от 5000 до 150 000 лв. Един от тях вчера заплаши да се самозапали пред президентството.

Кредитно-спестовната кооперация “Дупнишка популярна каса” съществува от 2000 г., а от март т.г. е пререгистрирана на несъществуващ адрес в Пловдив, сочи справка в системата “Дакси”. Търговската є дейност е прекратена от 13 юни и от същата дата е обявена в несъстоятелност и постановен общ запор върху имуществата є.

Някои от хората давали спестяванията в касата си повече от 10 години. Договорите били оформяни като вноски на член-кооператори. Юристи вчера обясниха, че това не са банкови влогове, гарантирани при фалит.

Първите жалби, че в касата се случва нещо нередно, били подадени на 11 април в районната прокуратура в Дупница. Само 2 дни по-късно случаят бил даден за проверка на Икономическа полиция. Последвала и повторна проверка, чийто срок изтекъл вчера – на 1 юли, уточниха обвинителите.

Според регистрацията шеф на кооперацията е Георги Близнаков. Част от ужилените разказват, че са сключвали договорите и са давали парите си на Ивона Близнакова – съпругата на председателя, на която имали доверие.

От дни офисът на “Дупнишка популярна каса” е затворен, а на вратата е залепена бележка, че ще отвори врати на 15 септември. Вложителите твърдят, че всичките им опити да открият шефовете на кооперацията са напразни.

“Не всеки лъскав офис с надпис “голяма лихва” е банка”, коментира вчера във фейсбук финансисът Владимир Каролев. – Наистина по един член от закона кооперациите могат да осъществяват влогово-кредитна дейност с решение на БНБ, но това не е случаят в Дупница. Тук си е чиста пирамида чрез продажба на дялове от нещо, което няма никаква стойност”, добавя Каролев. Според него, дори и след фалита на КТБ, хората още не са научили, че се гарантират влоговете само в банки.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.