Шофьор засече и наби друг водач на кръстовище в Божурище

Мариана Попова показа снимка с новородената си дъщеричка

Започват нови разкопки в резервата „Марцианопол“ Затворници ще помагат на археолозите

В Северозапада – бедните намаляват, инвалидите се увеличават

Борисов: Хората, които ще предложа като варианти за главен секретар на МВР, са добри професионалисти (ВИДЕО)

Нинова към Борисов: От БСП само Станишев е гласувал в Европарламента срещу Унгария

Garitage Park привлече още седем големи компании като наематели в комплекса Над 130 семейства вече намериха своя нов дом в Парка

Слави задмина и премиера по последователи във фейсбук

Министърът на МВР след среща със синдикатите: Мой дълг е да представя виждания си за работата, но и да чуя от тях основните проблеми

Министър Порожанов: През 2018 г. няма данни за неразплатени задължения на тютюнопроизводители

Улесняват инвеститори и стартиращи фирми във Варна

СДС: Искането търговските вериги да продават хляба без печалба е ехо от социализма

Борисов в Габрово: Новостроящият се храм се изгражда изцяло с дарения и е великолепен (СНИМКИ и ВИДЕО) Министър-председателят инспектира и строителството на довеждащия път към тунела под Шипка

Нов вид семейна помощ за деца без право на наследствена пенсия

Хванаха близо 45 хил. контрабандни чорапи и 3000 ключодържателя на „Капитан Андреево“

Фалира популярна каса, плащала до 18% лихви на вложители (обзор)

Карали хората да подписват договори като кооператори

Полицията разследва от месец 38 жалби на ужилени в Дупница

Шефовете оставили бележка, че ще отворят през септември

Фалира популярна каса в Дупница, обещавала на вложителите си по-големи лихви дори от печално известната КТБ. Това съобщиха вчера на протест измамени вложители, оставяли там спестяванията си от 5000 до 150 000 лв. Един от тях вчера заплаши да се самозапали пред президентството.

Кредитно-спестовната кооперация “Дупнишка популярна каса” съществува от 2000 г., а от март т.г. е пререгистрирана на несъществуващ адрес в Пловдив, сочи справка в системата “Дакси”. Търговската є дейност е прекратена от 13 юни и от същата дата е обявена в несъстоятелност и постановен общ запор върху имуществата є.

Някои от хората давали спестяванията в касата си повече от 10 години. Договорите били оформяни като вноски на член-кооператори. Юристи вчера обясниха, че това не са банкови влогове, гарантирани при фалит.

Първите жалби, че в касата се случва нещо нередно, били подадени на 11 април в районната прокуратура в Дупница. Само 2 дни по-късно случаят бил даден за проверка на Икономическа полиция. Последвала и повторна проверка, чийто срок изтекъл вчера – на 1 юли, уточниха обвинителите.

Според регистрацията шеф на кооперацията е Георги Близнаков. Част от ужилените разказват, че са сключвали договорите и са давали парите си на Ивона Близнакова – съпругата на председателя, на която имали доверие.

От дни офисът на “Дупнишка популярна каса” е затворен, а на вратата е залепена бележка, че ще отвори врати на 15 септември. Вложителите твърдят, че всичките им опити да открият шефовете на кооперацията са напразни.

“Не всеки лъскав офис с надпис “голяма лихва” е банка”, коментира вчера във фейсбук финансисът Владимир Каролев. – Наистина по един член от закона кооперациите могат да осъществяват влогово-кредитна дейност с решение на БНБ, но това не е случаят в Дупница. Тук си е чиста пирамида чрез продажба на дялове от нещо, което няма никаква стойност”, добавя Каролев. Според него, дори и след фалита на КТБ, хората още не са научили, че се гарантират влоговете само в банки.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.