Какво представляват "Нощните вълци", познатите по друг начин като "рокерите на Путин"

"Нощните вълци" бяха главните виновници за  сблъсъците пред храм-паметника "Св. Александър Невски" и сбиването в Бургас, но какво всъщност представляват мотористите, познати още като "рокерите на Владимир Путин" и защо бяха посрещнати с протест и какви са взаимоотношенията им с руския президент, разказва БТВ.

"Нощните вълци" са създадени през 1989 г. в Москва. През годините организацията създава собствен рок клуб, организира концерти и рокерски сборове. Често са сравнявани с американския мотоклуб Hells Angels, който е свързан с престъпна дейност.

"Hells Angels е американски клуб, ние се отнасяме с уважение към това, което те правят, както и към всички останали клубове. Ние и Hells Angels имаме съвсем различни възприятия за света, те са по-скоро бандити. Ние сме патриоти. Ние изминаваме пътя на победата", коментира Андрей Бобровский.

Той е член на "вълците" от 2006 г. насам. "Историята на моя живот е изключително проста – роден съм в Съветския съюз, от Беларус съм в семейство на военни. Цял живот сме живeли на различни места. След като завърших, постъпих в армията. Служих 5 години, след това завърших образованието си, работя в строителния бизнес. Моторите обичам от дете. Имам две дъщери, като голямата е на 10 и вече се вози с мен на мотора. Много обичам семейството си", разказва Бобровский.

"В нашия клуб има категорична забрана за наркоманията, сектантството, проституцията. Те са несъвместими с нашите идеи. Всякакви криминални дейности са категорично забранени", допълва той.

През юли 2009 г. "Нощните вълци" организират мотоциклетно шоу, в което се включва Владимир Путин, който по онова време е премиер на Русия. През 2013 г. Путин, вече в ролята си на държавен глава на Русия, награждава един от основателите на клуба, познат с прякора "Хирурга" с орден "За почит" за "активна работа по патриотичното възпитание на младежта, участие в спасителни акции и отбелязване на паметта на загиналите за Русия".

"Ние уважаваме нашия президент. Бихме искали да се виждаме по-често с него, но за съжаление няма как. Той дойде веднъж на наше събитие. Той е добър ръководител на Русия и е дипломат във всяко едно отношение. Най-важното е, че той се опитва да крепи мира в държавата, не създава конфликти с други държави, не слага оръжия по границите на Русия, както други държави по техните", обяснява Бобровский за отношенията на "вълците" с президента на Русия.

Андрей Бобровский определя заниманията на клуба като патриотични – грижат се за ветерани и за детски домове. "Рокерското шоу, което правим в Севастопол, има много по-дълбок смисъл. Това е представление на нашата реалност, пречупено през призмата на миналото. През зимата организираме представления за децата. Това за детски надпревари с малки мотори", казва той.

Вече 15 години "Нощните вълци" се занимават основно с организиране на мотосъбори и мотоциклетни шоута. Официалната бизнес структура на клуба става байк центъра Sexton.

Бобровский отбелязва, че слуховете за финансиране от правителството са неверни. "За тези байк-шоута, които правим правителството не ни отпуска никакви пари, ние участваме с финансиране по грантови програми. Пътуванията ни съвсем не струват толкова много, колкото им се струва на останалите. Най-скъпо ни е времето за подготовка на мероприятията, които правим", пояснява той.

Посещението на организацията в България е част от мотомарша "Славянски свят 2016", който ще премине през 12 държави и ще приключи в словашкия град Нитра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл