Десетима от задържаните служители на ДАИ-Благоевград обвинени за участие в престъпна група

Прокуратурата прецизира обвиненията срещу кмета на “Младост” Десислава Иванчева

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов е избран за заместник-президент на НАЛАС

Валери Симеонов ще се срещне с украинския министър на образованието и науката Юлия Гриневич

Горски се обучаваха как да гасят с нови пожарни коли

Четири години затвор за австрийски треньор по ски, обвинен в сексуален тормоз над ученици

ЕС призова Русия, Иран и Турция да изпълнят обещанията си за Сирия

Григор Димитров безмилостен срещу Жил Симон – 6:2, 6:1

Безплатни имунологични прегледи правят в МУ-Пловдив

Опозицията не може да прости поредния успех на правителството по отношение на председателството на Съвета на ЕС, заявиха от ГЕРБ

Върховната административна прокуратура извърши проверка по сигнал за незаконно издаване на разрешителни за изграждане на ВЕЦ

Тръмп почисти пърхота на Макрон в Белия дом

Германия дарява още един милиард евро за Сирия

Продават лични вещи на Мадона против волята й

Мъж почина, след като се удави в река Струма в Перник

Търновец вае Роналд Рейгън

Борислав Борисов е автор на силиконовите фигури от Второто българско царство

Скулпторът Борислав Борисов от Велико Търново вае бюст-паметник на Роналд Рейгън. Триметровата пластика ще се извисява в столичния Южен парк. Заданието се изпълнява от Борисов, който е спечелил конкурс, организиран от инициативен комитет. Сред инициаторите са бившият общински съветник от СДС Владимир Кисьов и настоящият Борислав Бориславов.

“Проектите за изработка на паметника трябваше да бъдат предадени до 15 април тази година, като изискването бе Рейгън да е реалистично претворен. Състезаваха се общо 8 екипа. Самият бюст ще е от бронз, до 90 см висок, а постаментът под него ще е от гранит”, обясни пред “Труд” Борислав Борисов.

Той допълни, че паметникът на 40-ия президент на САЩ трябва да е готов до края на септември. Скулптурата ще се извисява на главната алея на парка, кръстена през

2011 г. на Рейгън, когато са се чествали 100 години от рождението му. Оттогава е и разрешението на Столичния общински съвет, а впоследствие е взето одобрението на тогавашния главен архитект на София Петър Диков. За изпълнението и монтажа са предвидени 30 000 лв., събрани от дарения.

“Нужни ми бяха около два месеца, за да подготвя проекта. В журито, което оценява предложенията, участваха художници, архитекти, членове на гражданската инициатива, предлагаща паметника, по един представител на външното министерство и на американското посолство. Осъществена бе и конферентна видеовръзка със сенатор републиканец от Америка и шеф на ранчо-музей, посветен на Рейгън”, разказа Борисов.

Към момента паметникът е изработен в реални размери от гипс. За да постигне възможно най-голяма прилика на образа с оригинала, великотърновският скулптор е разпечатал десетина снимки на американския президент.

“Идеята е да се пресъздадат не само физическите черти на лицето, но и да се покаже и характерът на личността. Ликът на Рейгън е труден за изработване, защото това е изключително популярен човек и е бил добър актьор. Идеята е лицето да изразява характерната за него ирония, динамика, сила. Постаментът отпред ще бъде украсен с полупиластри, които ще наподобяват американските небостъргачи”, разкрива тънкостите на творението си Борисов.

Скулпторът е амбициран българският паметник да е най-сполучлив от всички правени досега. Такива има в Чехия, Полша, Англия, Унгария, САЩ.

Борислав Борисов е известен в цялата страна творец. Той е автор на прочутите силиконови фигури на персонажи от Второто българско царство, които бяха изложени преди 3 г. във Велико Търново в първия по рода си музей на Балканския полуостров. Днес експозицията с общо 29 фигури, изработени от специален силикон, който се прилага в киното и наподобява човешка кожа, е от най-посещаваните туристически обекти в болярския град. Там могат да се видят търновски царе, книжовници, занаятчии, духовници, войни и дори пленници от победоносни битки на владетели от Средновековието.

В ателието на Борислав Борисов в лятната жега кипи трескава работа и по други задания. Скулпторът заедно с екипа си, в който са Константин Константинов, Деян Тодоров и Галя Христова, подготвя фигури в цял ръст от силикон на световноизвестни личности. Сред изваяните досега 30 персони са вождове от епохата на социализма като Ленин, Тодор Живков, Леонид Брежнев, любими български актьори и певци – Велко Кънев, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Невена Коканова, Коста Цонев, Петър Слабаков, Емил Димитров и др.

Те са част от първия у нас ретромузей, който бе открит на 1 май миналата година във Варна. Собственикът и запален колекционер на ретроавтомобили Цветан Атанасов е решил да разшири експозицията. Освен сбирката от уникални над 150 соцвозила той обособява и тематични кътове с емблематични персони. Едната от залите е посветена на Холивуд и там могат да се видят Робърт де Ниро, Ал Пачино. Поръчани са и фигурите на Майкъл Джексън, Бионсе и др. Предвиден е и кът, посветен на футболни легенди. От гипс вече е отлята главата на Лео Меси.

На изработените от силикон образи Галя Христова набожда коси и бради от естествени материали, а за очи се използват очни протези.

В друга огромна зала скулпторът Борисов и колегите му се трудят върху пана с релефни изображения на видни католици. Централно място в тях е отредено на папа Йоан III. Изработени са и портретите на български католически свещеници, избити по време на комунистическия режими и след това канонизирани. Поръчката е за катедрала във Видин.

Централно място в трето работно помещение пък е заел огромен фонтан, който ще краси нов ваканционен комплекс в Несебър. Композицията с бога на морето Посейдон яхнал колесница теглена от три хипокампа /б.а. – митични същества с глави и тела на коне и с опашки на риби/, е поръчана от строителни предприемачи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.