Търновец вае Роналд Рейгън

Борислав Борисов е автор на силиконовите фигури от Второто българско царство

Скулпторът Борислав Борисов от Велико Търново вае бюст-паметник на Роналд Рейгън. Триметровата пластика ще се извисява в столичния Южен парк. Заданието се изпълнява от Борисов, който е спечелил конкурс, организиран от инициативен комитет. Сред инициаторите са бившият общински съветник от СДС Владимир Кисьов и настоящият Борислав Бориславов.

“Проектите за изработка на паметника трябваше да бъдат предадени до 15 април тази година, като изискването бе Рейгън да е реалистично претворен. Състезаваха се общо 8 екипа. Самият бюст ще е от бронз, до 90 см висок, а постаментът под него ще е от гранит”, обясни пред “Труд” Борислав Борисов.

Той допълни, че паметникът на 40-ия президент на САЩ трябва да е готов до края на септември. Скулптурата ще се извисява на главната алея на парка, кръстена през

2011 г. на Рейгън, когато са се чествали 100 години от рождението му. Оттогава е и разрешението на Столичния общински съвет, а впоследствие е взето одобрението на тогавашния главен архитект на София Петър Диков. За изпълнението и монтажа са предвидени 30 000 лв., събрани от дарения.

“Нужни ми бяха около два месеца, за да подготвя проекта. В журито, което оценява предложенията, участваха художници, архитекти, членове на гражданската инициатива, предлагаща паметника, по един представител на външното министерство и на американското посолство. Осъществена бе и конферентна видеовръзка със сенатор републиканец от Америка и шеф на ранчо-музей, посветен на Рейгън”, разказа Борисов.

Към момента паметникът е изработен в реални размери от гипс. За да постигне възможно най-голяма прилика на образа с оригинала, великотърновският скулптор е разпечатал десетина снимки на американския президент.

“Идеята е да се пресъздадат не само физическите черти на лицето, но и да се покаже и характерът на личността. Ликът на Рейгън е труден за изработване, защото това е изключително популярен човек и е бил добър актьор. Идеята е лицето да изразява характерната за него ирония, динамика, сила. Постаментът отпред ще бъде украсен с полупиластри, които ще наподобяват американските небостъргачи”, разкрива тънкостите на творението си Борисов.

Скулпторът е амбициран българският паметник да е най-сполучлив от всички правени досега. Такива има в Чехия, Полша, Англия, Унгария, САЩ.

Борислав Борисов е известен в цялата страна творец. Той е автор на прочутите силиконови фигури на персонажи от Второто българско царство, които бяха изложени преди 3 г. във Велико Търново в първия по рода си музей на Балканския полуостров. Днес експозицията с общо 29 фигури, изработени от специален силикон, който се прилага в киното и наподобява човешка кожа, е от най-посещаваните туристически обекти в болярския град. Там могат да се видят търновски царе, книжовници, занаятчии, духовници, войни и дори пленници от победоносни битки на владетели от Средновековието.

В ателието на Борислав Борисов в лятната жега кипи трескава работа и по други задания. Скулпторът заедно с екипа си, в който са Константин Константинов, Деян Тодоров и Галя Христова, подготвя фигури в цял ръст от силикон на световноизвестни личности. Сред изваяните досега 30 персони са вождове от епохата на социализма като Ленин, Тодор Живков, Леонид Брежнев, любими български актьори и певци - Велко Кънев, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Невена Коканова, Коста Цонев, Петър Слабаков, Емил Димитров и др.

Те са част от първия у нас ретромузей, който бе открит на 1 май миналата година във Варна. Собственикът и запален колекционер на ретроавтомобили Цветан Атанасов е решил да разшири експозицията. Освен сбирката от уникални над 150 соцвозила той обособява и тематични кътове с емблематични персони. Едната от залите е посветена на Холивуд и там могат да се видят Робърт де Ниро, Ал Пачино. Поръчани са и фигурите на Майкъл Джексън, Бионсе и др. Предвиден е и кът, посветен на футболни легенди. От гипс вече е отлята главата на Лео Меси.

На изработените от силикон образи Галя Христова набожда коси и бради от естествени материали, а за очи се използват очни протези.

В друга огромна зала скулпторът Борисов и колегите му се трудят върху пана с релефни изображения на видни католици. Централно място в тях е отредено на папа Йоан III. Изработени са и портретите на български католически свещеници, избити по време на комунистическия режими и след това канонизирани. Поръчката е за катедрала във Видин.

Централно място в трето работно помещение пък е заел огромен фонтан, който ще краси нов ваканционен комплекс в Несебър. Композицията с бога на морето Посейдон яхнал колесница теглена от три хипокампа /б.а. - митични същества с глави и тела на коне и с опашки на риби/, е поръчана от строителни предприемачи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл