Джихадистите, отговорни за нападенията в Дака, измъчвали заложници, които не знаят Корана

Извършителите на нападенията в ресторанта в Дака са измъчвали някои от заложниците си, които не знаят цитати от Корана, пише в. "Кориере дела сера", цитиран от БТВ.

Изданието цитира Хаснат Карим, бангладешки гражданин, който заедно със съпругата си и двете си дъщери на 13 и 8 години, са били сред заложниците в ресторанта. Те са празнували там рожден ден на едната от дъщерите, когато нахлули нападателите.

Група от няколко въоръжени мъже нападна вчера известен сред чужденци ресторант в Дака. Преди да се барикадират в заведението и да вземат десетки заложници, джихадистите са влезли в престрелка с органите на реда и са убили двама полицаи.

За нападението пое отговорност групировката "Ислямска държава".

Екшънът приключи тази сутрин след операция на местните служби. 20 от посетителите на ресторанта обаче загинаха. Шестима от нападателите са убити, а един е задържан.

Терористите казали на хората в ресторанта, че ще пощадят онези, които познавали Корана. Те започнали препитване. Тези, които можели да рецитират строфи от свещената за мюсюлманите книга, действително били пощадени, останалите били измъчвани, разказват свидетели. С бангладешците се отнасяли по-добре, отколкото с чужденците.

Повечето от убитите заложници са чужденци предимно италианци и японци. В световните медии се появи информация, че в ресторанта е имало истинско клане и заложниците са били посечени.

Италианският текстилен предприемач Джани Боскети, който от четвърт век живее в Бангладеш, каза, че в ресторанта е имало цяла маса, заета от италианци. Той самият успял да се скрие, когато нахлули терористите. По това време той излязъл в градината на заведението и когато видял какво се случва вътре, се скрил зад едно дърво. После успял да напусне градината и се обадил в италианското посолство в Бангладеш, за да разкаже какво се е случило.

13 заложници бяха спасени от ресторанта. От тях 10 бяха бангладешци, един японец и двама граждани на Шри Ланка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят