Делегация на немска фондация за фамилен бизнес разгледа предприятия в Пловдивско

Представители на германската Фондация за фамилен бизнес, които са у нас по покана на министъра на икономиката Божидар Лукарски, пристигнаха на опознавателно посещение в Пловдив и региона. Немските гости бяха посрещнати от заместник-кмета на Пловдив Стефан Стоянов, който ги запозна отблизо с производството на велосипеди в една от най-големите фирми в региона - "Maxcom Europe", а след това делегацията от Фондацията за фамилен бизнес посети и намиращия се в съседство филиал на концерна за бяла техника "Либхер".

Германската фондация за фамилен бизнес е водещ представител на най-големите семейни немски компании. Основана е през 2002 г., а в нея членуват 400 от най-големите немски компании. Годишният оборот на тези фирми е много над общоприетата граница за малки и средни фирми в ЕС и възлиза на 50 млн. евро. Фондацията е основен спонсор на научни изследвания и си сътрудничи с независими изследователски институти и дори инициира създаването на собствени такива.

По време на срещата заместник-кметът Стефан Стоянов сподели, че регионът на Пловдив е предпочитана дестинация за инвестиции и място за правене на бизнес. За пример той даде завода за изработване на различни марки велосипеди, в който гостите от Германия с голям интерес разгледаха и обиколиха различните цехове. Собственикът на компанията Максим Митков сподели, че общият брой служителите е 800, а 95 % от производството е предназначено за износ в Европа. Фирмата е стартирала през 1999 г., а две години по-късно е започнал износът на Европа. В момента като допълнителна дейност през последните години е продажбата на детски колички. "Пловдив е вторият по големина град, но със своите 70 000 души заети в производството се явява най-големият индустриален център в България", заяви в своето експозе зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. Той уточни, че Тракия икономическа зона е в топ 5 на най-големи икономически зони в Югоизточна Европа, а немските компании са сред най-големите инвеститори в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини