Почина нобелистът, оцелял в Холокоста, Ели Визел

Почина носителят на Нобелова награда Ели Визел, оцелял в Холокоста и станал влиятелен писател, съобщи мемориалният център на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим, цитиран от Ройтерс.

Роденият през 1928 г. Визел пишеше предимно за престоя си в нацистките концентрационни лагери и през 1986 г. получи Нобеловата награда за мир.

"Яд Вашем скърби за кончината на Ели Визел - оцелял от Холокоста, носител на Нобелова награда и влиятелен писател", съобщи музеят на Холокоста в Туитър.

Ели Визел беше "един от великите нравствени гласове на нашето време и в много отношения, съвестта на света", заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Daily Mail.

"Ели беше не само най-известният оцелял от Холокоста, той беше жив паметник. След като се разходихме заедно покрай бодливата тел и охранителните кули на Бухенвалд, където той е бил задържан като тийнейджър и където е загинал баща му, Ели каза думи, които никога няма да забравя - "Паметта стана свещен дълг на всички добронамерени хора", казва президентът на САЩ.

"Изпълнението на този свещен дълг беше целта на живота на Ели. Заедно с обичаната си съпруга и фондацията, която носи неговото име, той надигна гласа си не само срещу антисемитизма, а срещу омразата, предразсъдъците и насилието във всичките им форми. Той призоваваше всички нас, като нации и като хора, да направим същото, да виждаме себе си във всеки друг и да изпълним това обещание - "никога повече", добавя Обама.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази скръбта на Израел и еврейския народ за смъртта на Визел. Той напомни, че "Ерусалим, вечната столица на Израел, представляваше за него нашата способност да се издигаме от дъното и да достигаме нови висоти".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят