Мъж отсече бор за 85 лв., глобиха го 1000 лв.

Мъж от шуменското с. Черна ще плати 1000 лв. за 1 кубик незаконно отсечена дървесина от гората край селото. Иначе трите млади бора, високи по 12 м, поразени с моторния трион от Е.Х., са оценени на 85 лв. Административната санкция е на районния съд в Шумен.

Селянинът се явил на делото лично, изразил съжаление, а преди това дал пълни обяснения за стореното. До бракониерство се стигнало, защото Е.Х. искал да гради навес за овцете си и му трябвал чамов материал. Вместо да купува, на 15 септември м.г. се качил в каруцата, взел моторен тирон и отишъл в близката гора, стопанисвана от ДЛС "Паламара".

За лош късмет негов съселянин К.М. бил горски стражар и като се връщал от работа към дома, дочул шума от сечта. Веднага извикал двама свои колеги, заедно влезли в гората и заварили секача. Дървесината била конфискувана.

Е.Х. имал късмет, защото до момента не бил съден, работел, ползвал се с добро име и от прокуратурата внесли предложение за освобождаване от наказателна отговорност. Така се разминал само с 1000 лв. глоба и още 60 лв. деловодни разноски. Може и да обжалва решението пред окръжен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини