Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Тестват системата за електронни винетки в продължение на три дни

Пловдив пощуря да събира пластмасови капачки за добра кауза

Пловдивчани от всички възрасти са пощуряли от месец март насам по събирането на пластмасови капачки от бутилки, приходите от които ще отидат за добра кауза – изграждането на биоградина с капково напояване върху 320 кв.м в двора на дома за деца, лишени от родителски грижи „Княгиня Мария Луиза“.

„От старта на кампанията в средата на март до момента сме събрали 1183 кг, а за да реализираме на 100% проекта си са нужни общо 2242,5 кг пластмасови капачки или 897 лв.“, съобщи за „Труд“ главният организатор на благотворителната акция Кирил Гаров от сдружение „Here2Help“. 24-годишният пиар магистър от Нов български университет и останалите му съмишленици от неправителствата организация за 3,5 месеца са успели да ангажират с каузата си шестимата районни кметове в града под тепетата начело с Георги Стаменов на 85-хилядния „Централен“, всички общински детски градини и училища, десетки хранителни магазини, ресторанти и кафенета.

„Най-активни са малчуганите от забавачките и началните класове на училищата, затова очакваме, докато те са във ваканция месеците юли и август да бъдат по-слаби. Но се надяваме още до началото на септември ще успеем да съберем и останалото количество от 1 тон и на 15 септември да открием официално биоградината в дом „Княгиня Мария Луиза“, допълва Кирил Гаров. Той е успял да запали по добрата кауза не само приятелите си, но и своя 74-годишен дядо военен пенсионер. Кирил Гаров-старши цяла седмица шил и украсявал меките възглавнички, на които в неделя във Виенския павилион в Цар Симеоновата градина в Пловдив удобно седяха и рисуваха десетки деца от града под тепетата в компанията на 20-ина възпитаници на социалния дом „Княгиня Мария Луиза“.

„В нашия дом се отглеждат 60 деца, лишени от родителски грижи, които вече берат плодовете на своя труд и се хранят с екологично чисти зеленчуци собствено производство. Още през месец април произведохме първите марули, след това дойде ред да берем краставици и зелен лук и да пълним чушки от белия пипер собствено производство. Сега чакаме първите реколти от домати, картофи, тиквички, зелен фасул, магданоз, чесън и тикви. Ще засадим и втора реколта от корнишони, които след това ще затворим в буркани за зимнина. Единственият тор, който ползваме, е червени калифорнийски червеи“, разкри Атанас Топалов, възпитател в дома „Княгиня Мария Луиза“. Именно негова е и идеята за създаването на биоградината в двора на социалния дом, прегърната от ентусиастите от „Here2Help“.

Атанас Топалов вече е намерил и съмишленици в лицето на сдружение „Земята – източник на живот“ за финансиране на следващия си проект – създаване на оранжерия. „По този начин производственият цикъл ще стане целогодишен и ще се опитаме да превъзпитаме децата от дома – те са свиквали да получават всичко наготово, а нашата цел е да ги научим да се трудят и сами да си произвеждат благинките, макар и под формата на зеленчуци и плодове“, допълва Атанас Топалов.

Кирил Гаров и останалите момчета и момичета от сдружение „Here2Help“ също кроят планове за реализиране на следващ проект – облагородяване на някое обществено място в родния си Пловдив. „Искаме да вземем някое запуснато място и да го превърнем в любимо за децата на Пловдив и техните родители. Още не сме го избрали, защото първо искаме да приключим успешно сегашния си проект с биоградината в дом „Княгиня Мария Луиза“, споделя Кирил Гаров. Той и съмишлениците му превърнаха горещата първа неделя на юли в незабравим празник за малки и големи във Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, където за забавлението на всички се грижеха аниматори и фокусникът Андреас. Малки и големи рисуваха картини върху табла от пластмасови капачки или изработваха интересни украси от тях, а ентусиасти от цял Пловдив изпразваха торби и чанти с капачки на огромна купчина в съседство. Събраните пластмасови капачки след това се изкупуват от местна фирма за 40 стотинки за 1 кг, а в зависимост от големината това са средно между 400 и 550 бройки.

В едно от елитните училища на Пловдив – ОУ „Душо Хаджидеков“, пък освен капачки събират и пластмасови бутилки, които след това също се рециклират и изполват отново в производство. За 9 месеца от старта на кампанията в школото в район „Централен“ са събрали над 130 000 бутилки.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.