Със стари дрехи и обувки полицаи посрещат празника си на 5 юли

МВР не е предоставило на служителите си пари за униформи и обувки за 29,5 млн. лв. за периода от 2011 до 2015 г. Това отчете вътрешният министър Румяна Бъчварова в писмен отговор до депутата от АБВ Светослав Белемезов. Въпреки че от миналата година е започнало получаването на дължимите суми за облекла от полицаи, пожарникари и цивилните от администрацията, значителна част от състава на ведомството ще посрещне утрешния си празник 5 юли със стари дрехи и обувки. Профсъюзни активисти припомниха вчера, че темата за униформите бе сред основните, заради които протестираха членове на най-голямата Синдикална федерация на служителите от МВР и искаха оставката на министърката.

Седем договора за 5,48 млн. лв. са били сключени през 2015 г., обяснява в отговора си Бъчварова. По тях били получени 6500 чифта мъжки обувки за 346 000 лв. (по 53,2 лв. чифт) и 26 000 чифта дамски - за 2,49 млн лв. (по 95,6 лв. за чифт). Раздадени били 1850 зимни униформи от трудногорим плат и 12 490 летни, от които 5800 били от специална материя за пожарникари и спасители.

Около 13,2 млн.лв. за дрехи е сумата в бюджета на МВР за тази година, а са обявени обществени поръчки с прогнозна цени за 20,7 млн. лв. Срокът на изпълнение е 24 месеца, което обхваща и следващата година, уточнява министърката. Тя успокоява, че обществените поръчки на МВР за униформи няма да бъдат тайни, за да се постигне по-голяма конкуренция между производителите и по-високо качество на дрехите.

Според опозицията в отговора на Бъчварова било притеснително напомнянето, че „договорите ще се сключват при осигурен финансов ресурс”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право