Корнелия Нинова пред приятели: Ние знаем, че ни псува народът

Звездите за нея

Лидерът на БСП е родена на 16 януари 1969 г. Зодия Козирог е, определян като кардинален знак. Рожденото Слънце в този знак предполага лидери, хора, които трудно се поддават на промени и влияния. Амбициозни, добре организирани, взискателни, конкурентоспособни и издръжливи натури. Аспектите с планетите на властта и големите капитали - Плутон, и контрола, дисциплината и кариерата - Сатурн, подсилват силните лидерски способности и естествения стремеж към участие във властта. Марс в свое владение в знака Скорпион показва светкавична реакция в критични ситуации и категоричност в действията. Юпитер в знака Везни цени партньорските отношения, спазването на йерархията и уважава авторитетите.

Мисия: Да бъде самостоятелна и да налага мнение

Да се пази от: Празнодумие и злословие

Ние си го знаем това, че ни псува народът. Това признава Корнелия Нинова пред приятелите си от детството, когато се връща в Мизия. Тогава сядат със съседите на по бира и раздумка, разказаха пред „Зодиак“ близките й.

Често избира пейката пред къщата на Дилянчо, с когото израстват. Двамата преди 45 години играели пред къщата, в която Корнелия идва да живее, след като семейството се мести от родното й село Крушовица. Сега новият лидер на БСП често си идва по тези места и винаги се спира при другарчето си, споделя със задоволство Дилянчо.

На общи приказки социалистката признавала, че знае къде са слабите места на столетницата. „Казвай, че псувам партиите, а тя отговаря - знаем, че ни псува народът“, припомня си мъжът и допълва, че я разбира, защото може би е свикнала с критиката в политиката.

Когато Корнелия се пренесла в Мизия, на улицата нямало асфалт, но имало игри до късно вечер. Бандата приятелки били поне двайсетина, на по 10-12 години. Сега пътят е лъснат като нов, но няма кой да играе, с мъка констатират местните.

„Беше много отворена, а не свита, направо луда на игрите. Беше палаво момиче, будно, а не кротко“, сеща се Дилянчо за малката Корнелия.

Била и пълна отличничка. Учила съвестно и не обръщала внимание на гаджетата. „Не бяха такива момичетата, времената не бяха такива. Сега имат гаджета от първи клас. Тогава бяха кротки децата на тая тема, но не бяха кротки в игрите“, разказва още мъжът.

Така било и в родната къща на Корнелия във врачанското село Крушовица, която днес тъне в забрава. Там бъдещият лидер на БСП живяла до 7-годишна. Заедно с братовчедите се скупчвали в едната стая. Рецитирали песни, пускали плочи и танцували. „Преобличаха се като народни певици и си играеха. Но тя беше отворено момиче и й сечеше пипето“, спомня си един от братовчедите й пред „Зодиак“ и издава, че именно Корнелия измисляла какво да прави тайфата, когато се събира. Най-много обичали да играят на местната занимавка клендза, на народна топка и „пускам, пускам кърпичка“.

Кръстена на дядо си и строго възпитана

Корнелия Нинова се мести от село Крушовица в Мизия, където учи до началото на гимназията. Имала стабилно семейство и била добре възпитана. Кръстена е на дядо си Крум, бащата на майка й. Фамилната традиция продължила, когато се родил синът й Рафаил. Решили той да носи името на прадядо си.

„Не си го е измислила да го кръсти на някой си като Фидел Кастро, защото ние в началото така си мислехме. После стана ясно, че всъщност свекър й на Корнелия се казва Рафаил“, уточнява пред „Зодиак“ братовчедът в семейството Цецо Петров, докато сочи родната къща на социалистката в Крушовица. От нея са останали само няколко греди и керемиди, крепящи се на магия. Там вече не ходи никой, а местните помнят Корнелия само като много малко дете, някои пък са я виждали само по телевизията.

Заклет социалист, а не политически хамелеон

Според роднините на Корнелия Нинова тя винаги е била заклет социалист. Те смятат обвиненията срещу нея, че е политически хамелеон, за безпочвени. Според Цецо братовчедка му не е „сменяла цвета“, нищо ще първо е била при Костов и СДС.

Всъщност цялата фамилия открай време били комунисти и дори партийните събрания в селото се провеждали именно в къщата на Нинови. „Тук в тази къща се събираха, имаше си районен комунист партиец, който ги събираше с червения тефтер веднъж в месеца. Така че открай време потеклото на Корнелия си е комунистическо. Тя с това си е закърмена“, казва още Цецо.

Противно на очакванията, след като започнала да се издига в кариерата, Нинова направила скромна сватба. Далеч по-пищно се венчала сестра й. „Сестрата се ожени за сина на главния архитект на Плевен, поживяха 2-3 години тука и после направо в Англия“, разказва членът на семейството.

По думите му никой от местните няма да забрави, че по време на голямото наводнение в Мизия преди 2 години Корнелия била във водата заедно с тях. „Нейната къща е наравно с реката“, разкрива драмата и на нейното семейство след потопа Цецо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини