Петьо Блъсков: Великобритания показа на света, че е майка на демокрацията

В политическата терминология от най-дълбока древност е посочена една опасност – пределегирането на властта. След като мине изборът на суверена, започват мишоци протестъри да търсят права, които не са им делегирани. Това коментира главният редактор на „Труд” Петьо Блъсков пред БТВ във връзка с брекзита и протестите на Острова след референдума за излизане от ЕС.

Той предупреди, че ако управляващите се поддават на уличния натиск, има риск да се стигне до охлокрация – власт на тълпата. „Гласът на хората е чут – край. (...) Нека си играят и да не искат власт”, каза още Блъсков.

Според него няма какво да говори за самия вот: „Великобритания още веднъж показа на света, че е майка на демокрацията”.

„Искаме ли пряка демокрация или не искаме? Ако искаме, ще я търпим” – така Блъсков отговори на въпроса дали отношението към референдума на „Шоуто на Слави” трябва да е същото както към този за брекзит.

Той посочи, че в момента има по-важни неща от това да се месим във вътрешните работи на Великобритания, като даде пример с това, че в края на програмния период парите от Европа ще секнат. Според него мутренските години не се връщат, а просто старите банди никога не са спирали дейността си заради бездействието на силовите органи.

Петьо Блъсков е на мнение, че „ГЕРБ имат всички основания да спечелят президентските избори”. „Има една точка в предизборната ситуация, която може би ще наклони везните към червените – ако те намерят политически сили и разум, седнат на една маса, прегърнат се и кажат: „Ние сме заедно”. България има нужда от баланс в политическото представяне и липсата на този баланс е изцяло по вина на червените”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини