Фабрис Леджери: Нова, по-голяма мигрантска вълна ще залее Европа, предимно от Африка

“Не, мигрантската криза не е отминала. Хората продължават да бягат, нещо по-страшно – сега имаме повече бежанци в сравнение с предишния период”, заяви директорът на Европейската агенция за управление на външните граници “Фронтекс” Фабрис Леджери, предаде телевизия RTL.

“В момента ситуацията на Балканите е спокойна, но в същото време се открива нов център през който мигрантите се отправят към Европа – става въпрос за маршрута от Северна Африка през Италия. Там минават 13-14 пъти повече хора, отколкото от Турция в Гърция, предупреждава Леджери. Според неговата оценка бежанците, които се отправят към Европа от северна Африка, идват от Африканския рог, от Судан, от Западна Африка. Либия не е единствената държава, която се превръща в център за мигрантите, които се опитват да се доберат до Европа. Египет е новата гореща точка за трафикантите на хора. Този маршрут е много опасен и пътуването по него продължава над 10 дни”, коментира още той.

Според него все още има доста пробойни по т.нар. “Балкански маршрут” и поради тази причина има опасност от нелегални мигранти. Директорът на “Фронтекс” смята, че Европа няма да може да се справи с новата бежанска вълна без сътрудничество със страните, които не са част от ЕС, като Република Македония и Сърбия.

“Балканският маршрут повече не съществува във вида си от миналата година. Бежанците все още не са намерили алтернативен път. Това се дължи на затварянето на границата на Македония с Гърция, както и на затегнатия граничен контрол в България”, каза Леджери.

Според него потенциално огнище на напрежение продължава да бъде бежанският лагер в Гърция – Идомени. “Новата мигрантска вълна, пред която ще се изправи Европа това лято, ще бъде по-голяма и ще има повече хора от Африка”, предупреждава Фабрис Леджери.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.