Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров за пране на пари

България е партньор по 8 стратегически проекта

Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Чарли Шийн продава имението си в Лос Анджелис

България и Сърбия подписаха три меморандума за транспорта и социалната политика

Задържаха под стража дилър, заловен в казино

“Изворите” с трите моми в Котел – сред първенците в онлайн фотоконкурс

190 варненчета станали жертви на престъпления за година

2,3 млн. лева за инвестиции в Котел

Всеки пети у нас е участвал в корупционна схема миналата година

Наблюдава се изключително притеснителна тенденция за обвързаност между власт и бизнес интереси. Това партньорство ощетява държавата и гражданите. България е на нивата на корупция преди 15 години. Няма никакъв сериозен положителен ефект към намаляване на корупцията“, каза в “Преди всички” Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. Центърът организира обществено-политически форум за противодействие на корупцията.

По отношение на административната корупция данните сочат, че всеки пети български гражданин е участвал в подобна практика миналата година.

По отношение на политическата корупция изводите ни се базират на задълбочен анализ на нещата, които се случиха през последните три години и останаха без последствия.

Наблюдава се повишаване на корупцията около и преди избори. За нас това ясно показва нездравата коалиция между държава и бизнес. С наближаването на изборите властта търси начини да се разплати и да си осигури ресурс за нов управленски мандат. Критичният период е през 2014-а, после имаме известно намаляване, но не падаме под нивата от 2000-та година. Мерките, които се предприемат, не носят положителен резултат.

Институциите не водят истинска статистика, която да позволи изводи. Голямата корупция остава безнаказана, хващат се дребни случаи”, каза още Марков.

“Динамиката в законодателство през последните 15 години беше огромна. Според нас е необходима цялостна административна реформа в системата от контролни органи. На фона на инвестирания ресурс резултатите са незначителни.

Трябва да се създаде прокуратура, подобна на румънската, която да се занимава с корупцията по високите етажи на властта. Тя трябва да е напълно независима от сегашната система. Политическа съпротива не може да няма, защото всички играчи са заинтересовани от запазване на статуквото. Наблюдаваме мерки, които изглеждат добре, но са планирани така, че да не доведат до резултат”, уточни Марков.

/БНР/

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.