Енергийният министър Петкова: Без въглищните централи не можем да осигурим енергийната сигурност на страната Предприемат комплекс от мерки за стабилизиране на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД

Руски хакери тормозят Каруана?

Нинова: С 200% сигурност няма да съм водач на листата на БСП за евроизборите

Министър Ангелкова: Отчита се 4% ръст на нощувките в Пловдивско

Вътрешният министър Маринов посети полицията на Дубай

Започват номинациите за спортист и отбор на годината в Търговище

Прокуратурата няма да образува производство срещу Таско Ерменков Действията му не попадали в приложното поле на Наказателния кодекс

Кралев награди бронзовата медалистка от световното първенство по карате Ивет Горанова Състезателката спечели исторически първи медал за България от световно първенство по олимпийско карате

Симеон Сакскобургготски: Предсрочните избори са нормална практика, не бива да ни плашат

Привикаха депутатите от НФСБ на „Дондуков“ 1

Съдът потвърди присъда от 4 години затвор за смъртта на ученик, пресичал на зебра

БЕХ смени изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“

Нинова предлага намаляване на заплатите на политическия елит 543 лева по-малко за депутатите и пропорционално намаление за президента, премиера, министрите и омбудсмана

Показват икони и дърворезби на възпитаници на ВТУ в Париж Изложбата се открива на 4 декември в Българския културен институт

Американската звезда Бет Харт готви вълнуващ концерт в НДК

Всеки пети у нас е участвал в корупционна схема миналата година

Наблюдава се изключително притеснителна тенденция за обвързаност между власт и бизнес интереси. Това партньорство ощетява държавата и гражданите. България е на нивата на корупция преди 15 години. Няма никакъв сериозен положителен ефект към намаляване на корупцията„, каза в „Преди всички“ Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. Центърът организира обществено-политически форум за противодействие на корупцията.

По отношение на административната корупция данните сочат, че всеки пети български гражданин е участвал в подобна практика миналата година.

По отношение на политическата корупция изводите ни се базират на задълбочен анализ на нещата, които се случиха през последните три години и останаха без последствия.

Наблюдава се повишаване на корупцията около и преди избори. За нас това ясно показва нездравата коалиция между държава и бизнес. С наближаването на изборите властта търси начини да се разплати и да си осигури ресурс за нов управленски мандат. Критичният период е през 2014-а, после имаме известно намаляване, но не падаме под нивата от 2000-та година. Мерките, които се предприемат, не носят положителен резултат.

Институциите не водят истинска статистика, която да позволи изводи. Голямата корупция остава безнаказана, хващат се дребни случаи“, каза още Марков.

„Динамиката в законодателство през последните 15 години беше огромна. Според нас е необходима цялостна административна реформа в системата от контролни органи. На фона на инвестирания ресурс резултатите са незначителни.

Трябва да се създаде прокуратура, подобна на румънската, която да се занимава с корупцията по високите етажи на властта. Тя трябва да е напълно независима от сегашната система. Политическа съпротива не може да няма, защото всички играчи са заинтересовани от запазване на статуквото. Наблюдаваме мерки, които изглеждат добре, но са планирани така, че да не доведат до резултат“, уточни Марков.

/БНР/

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.