Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Плевнелиев: Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа

“Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа.” Това каза президентът Росен Плевнелиев, по време на изказването си в рамките на дванадесетия обществено-политически форум за противодействие на корупцията „Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическа корупция в България”.

“Не искам българският народ и държава да бъдат асоциирани с явлението на корупцията. Трябва да създадем силна обществена нетърпимост към нея чрез активно гражданско общество, прозрачност, морал и взаимодействие в работата на институциите.”, заяви още той.

“Пътят е ясен – създаване на обществена нетърпимост към корупцията чрез укрепването на гражданското общество, върховенство на закона, прозрачност и ясни механизми за обществен контрол, ефективност при взаимодействието в институции и морал”, посочи президентът Плевнелиев.

Той припомни изказването си в първия ден от своя мандат, в речта си пред 41-то Народно събрание, където заяви, че не трябва да се заблуждаваме, че проблемът с корупцията ще бъде разрешен с лекота.

“Друг път няма и ние трябва да го извървим. Няма неприемлива цена за демокрацията”, коментира Плевнелиев.

“Корупцията я имa във всички държави от Европейския съюз. България не прави изключение и е измежду страните на ЕС, които усещат силно негативния ефект на корупцията заради тежкото наследство от комунизма”, заяви президентът и добави, че за решаването на проблема е необходима коренна реформа на всички публични институции и еманципиране от олигархичните и сенчести интереси.

„Няма неприемлива цена за демокрацията. Корупцията е отрицание на доброто управление, тя тежи като допълнителен данък върху обществото“, посочи държавният глава и отправи благодарност за усилията на неправителствения сектор, провокирали информиран обществен дебат за противодействието на корупцията в страната.

„България не би могла да бъде суверенна държава и да се позиционира като ефективен член на ЕС и НАТО, ако не либерализира енергийния си пазар“, подчерта президентът и предупреди, че непрозрачните и лошо управлявани скъпи енергийни проекти биха оказали непоносим натиск върху публичните финанси.