Плевнелиев: Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа

"Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа." Това каза президентът Росен Плевнелиев, по време на изказването си в рамките на дванадесетия обществено-политически форум за противодействие на корупцията „Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическа корупция в България”.

"Не искам българският народ и държава да бъдат асоциирани с явлението на корупцията. Трябва да създадем силна обществена нетърпимост към нея чрез активно гражданско общество, прозрачност, морал и взаимодействие в работата на институциите.", заяви още той.

"Пътят е ясен – създаване на обществена нетърпимост към корупцията чрез укрепването на гражданското общество, върховенство на закона, прозрачност и ясни механизми за обществен контрол, ефективност при взаимодействието в институции и морал”, посочи президентът Плевнелиев.

Той припомни изказването си в първия ден от своя мандат, в речта си пред 41-то Народно събрание, където заяви, че не трябва да се заблуждаваме, че проблемът с корупцията ще бъде разрешен с лекота.

"Друг път няма и ние трябва да го извървим. Няма неприемлива цена за демокрацията", коментира Плевнелиев.

"Корупцията я имa във всички държави от Европейския съюз. България не прави изключение и е измежду страните на ЕС, които усещат силно негативния ефект на корупцията заради тежкото наследство от комунизма", заяви президентът и добави, че за решаването на проблема е необходима коренна реформа на всички публични институции и еманципиране от олигархичните и сенчести интереси.

„Няма неприемлива цена за демокрацията. Корупцията е отрицание на доброто управление, тя тежи като допълнителен данък върху обществото“, посочи държавният глава и отправи благодарност за усилията на неправителствения сектор, провокирали информиран обществен дебат за противодействието на корупцията в страната.

„България не би могла да бъде суверенна държава и да се позиционира като ефективен член на ЕС и НАТО, ако не либерализира енергийния си пазар“, подчерта президентът и предупреди, че непрозрачните и лошо управлявани скъпи енергийни проекти биха оказали непоносим натиск върху публичните финанси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини