Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров за пране на пари

България е партньор по 8 стратегически проекта

Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Чарли Шийн продава имението си в Лос Анджелис

България и Сърбия подписаха три меморандума за транспорта и социалната политика

Задържаха под стража дилър, заловен в казино

“Изворите” с трите моми в Котел – сред първенците в онлайн фотоконкурс

190 варненчета станали жертви на престъпления за година

„Пеещите обувки” със специалната награда на журито „Сребърен Георги” от световната си премиера на 38-ия Международен филмов фестивал в Москва

„Пеещите обувки” преди осем години бе представен в програмата на София Мийтингс с работно заглавие „Момичето от площад Славейков”. В продължение на години проектът търси подкрепа и финансиране от различни национални и международни институции. Сценаристи са Радослав Спасов и Георги Данаилов. Във фокуса на техния разказ е една основна тема – духовната драма като цена за оцеляването на таланта. Но преди всичко, това е филм за голямата любов, между двама изявени артисти, преминали през огромните изпитания на едно сложно време.

След края на студената война и на тоталитарната власт в България композиторът Еди Казасян открива, че починалата му съпруга, певицата Леа Иванова, оцеляла от комунистическите лагери, е била принудена да работи за тайните служби. Досиетата в архива на Държавна сигурност и дневника й от детските години разкриват сложния път на устремената към голямата сцена артистка и натрапения й от системата „втори живот”. Разкъсван от съмнения, че животът му е бил дирижиран, неистински, Еди преживява отново в самотата си тяхната любов и кариера, опитвайки се да намери мястото си в този житейски пъзел.

Филмът е базиран на ключови моменти от творческата и личната история на известната в средата на миналия век българска певица Леа Иванова. Продуценти на „Пеещите обувки” са Гергана Станкова (Менклипс) и Радослав Спасов (Канина филм), като копродуценти се включват Дрийм Тийм Филмс и Дрийм Тийм Продъкшънс. В ролите зрителите ще видят Рая Пеева, Борислав Чучков, Юлиян Петров, Донна Бангьозова, Ернестина Шинова, Александър Алексиев и др. Филмът е реализиран с подкрепата на ИА Национален филмов център, Столичната община, Българската национална телевизия и Националния дворец на културата.

Режисьорът Радослав Спасов завършва операторско майсторство в Москва и специализира в Париж. Във филмографията му на оператор има над 30 игрални филми и 8 пълнометражни документални филма, сред които „Мера според мера”, „Авантаж”, „Черната лястовица” (режисьор Георги Дюлгеров), „Лачените обувки на незнайния воин”, „А сега накъде?”, „А днес накъде?” (режисьор Рангел Вълчанов), „Мъжки времена”, „Вилна зона” (режисьор Едуард Захариев), съсценарист и оператор е на „Време разделно” (режисьор Людмил Стайков) Неговият авторски филм „Сирна неделя” и „Откраднати очи” (съсценарист Нери Терзиева) са представяни на десетки фестивали в цял свят. На 27 Московски кинофестивал за участието си в „Откраднати очи“ актрисата Весела Казакова спечели наградата за най-добра женска роля.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.