Шумен залят от валежната норма за месец

Пороен дъжд, придружен със силен вятър шквал и гръмотевична буря наводниха Шумен в неделя вечерта. Над града за половин час след 19 часа са се изсипали 39,6 л./кв.м. Това достига валежната норма за целия месец юли, която е 42 л/кв.м., каза ръководителят на метеостанцията Лили Велева. Пороят вдигна застрашително нивото на река Поройна, която минава през централния бул."Симеон Велики", но за късмет тя не преля.

Улиците станаха реки, колите трудно се движеха, а "Опел Зафира" с шофьор и спътничка беше завлечен под моста на жп.надлеза на същия булевард. Спасителен екип ги изведе от колата.

На 12 сигнала за паднали колони, наводнени мази, офиси и приземни етажи са реагирали пожарникари от шуменската служба.

От силния вятър 65-годишен смърч се стовари върху къщата на стопаните си на ул."Стилиян Чилингиров". Двамата съпрузи били вътре, но се разминали само с уплахата. Дървото потрошило асма, парапет и препречило входа на къщата. Мъжът успял да го отстрани, а в понеделник дървото вече беше нарязано от общински работници. Още един смърч има в същия двор и той се е наклонил от вятъра застрашително към съседната къща.

Пороят е отнесъл асфалт от ул."Петра" и го е струпал на кръстовището на бул."Велики Преслав". В понеделник екипи почистваха кални наноси по кръстовищата.

Около 30% от дъждоприемните шахти в града са запушени след снощния пороен дъжд в Шумен, съобщиха от общината. Останалите са в добро състояние, продължават огледите в града.

Страховита е била бурята и в съседното на Шумен село Дибич, където дървета препречили просвета на моста и имало опасност водата да прелее. В съседния град Велики Преслав са се изсипали 50 л/кв.м. Пет населени места останаха без ток в бурята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини