Пловдив е първият български град, приет в образователната мрежа на ЮНЕСКО

Пловдив е официално приет в международната образователна мрежа на ЮНЕСКО за учещите градове - Global Network of Learning Cities (GNLC), похвали се ресорният за образованието и международната политика заместник-кмет на града под тепетата Стефан Стоянов.

"Това е най-новата програма за образование, която има амбициозната цел в следващите няколко години да обедини над 1000 града по целия свят, които да подпомагат образователния процес на всички континенти. В момента в GNLC, чието седалище е в Хамбург (Германия), членуват 35 града от 20 държави, а Пловдив е първият и единствен български засега", допълни зам.-кметът Стоянов.

През 2015 г. в Петък е гласувана директива, задаваща рамките на програмата и основните цели на ЮНЕСКО. А те са намаляване на децата, които нямат достъп до образование, повишаване нивото на образователните системи по света и обмяна на опит.

"Пари не очакваме, тъй като поне на този етап ЮНЕСКО не финансира проекти. Реалната полза е създаването на повече контакти с водещи градове от държави с по-добри образователни системи и развиване на международни партньорства, които да подпомагат нашите образователни институции с цел постоянно подобряване на процеса на обучение. Нямаме нужда толкова от пари, колкото от ноу-хау", коментира още Стефан Стоянов.

Той допълни, че в момента Община Пловдив работи по няколко важни образователни програми - съвместно с ПУ "Паисий Хилендарски" се осъществява проект за привличане на бесарабски българи за студенти по IT инженерство, върви програма за иновативни училища, разработва се и пилотен проект за "Монтесори детски градини".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование