Фестивал на първокласните родни вина събира туристи на входа на Морската градина

Връщат традицията във Варна от 1928г.

Варненци, гости и туристи ще събере на входа на Морската градина станалият вече популярен Фестивал на виното и туризма в града.

17 от най-добрите изби и производители на първокласни български вина ще наредят щандове за свободна дегустация, която ще бъде всяка вечер от 17 до 23 ч от 7 до 10 юли на най-оживеното място в морската столица в пика на сезона.

Осмото издание на фестивала се организира отново от музея "Стара Варна" , а хаджи Ламбрин Сотиров е вдъхновителят за възраждане на традицията от 1928 г., когато е била открита I голяма лозаро-винарска изложба у нас в емблематичния за Варна -Юнашкия салон.

По време на фестивала и след дегустация избите ще предлагат вината си само на производствени цени. Ще има и уникална съпътстваща изложба за историята на виното в България отпреди 100 години с кадри и данни за гроздобера и родното производство на напитката на Бакхус.

В края на 20-те години на XX в Варна и курортите стават известни в цяла Европа със своето гроздолечение и своето вино, припомня хаджи Ламбрин Сотиров.

В изложбата ще бъде показана и единствената оригинална негова карта на виното в страната, създадена през 2000 г. на български и английски език. Сега вече се преиздава за шести път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини