"Възродителен процес" за автобусните спирки в Пловдив - сменят имената им до дни

Истински "възродителен процес" за имената на автобусните спирки на масовия градски транспорт в Пловдив гласи работна група, сформирана по заповед на кмета Иван Тотев.

"Смяната на имената на много спирки в Пловдив е повече от наложителна - те повече няма да бъдат кръщавани на частни обекти, дискотеки, кафенета и тем подобни. Целта е новите имена да отразяват туристическата и културната картина на Пловдив", заяви кметът Тотев. Той даде пример със спирка "Папараци", която още носи името на отдавна несъществуващ чалга клуб на бул. "Княгиня Мария Луиза" - новото й име ще е "Малката Базилика". "Повече няма да има и спирки с имена като "Черупките" или Баня "Русалка", която я знае единствено баба ми", отсече градоначалникът. Той е дал ултиматум до 27 август и на шефовете на испанската фирма "Интра", която изработва софтуера за звуковите уредби в автобусите по Транспортния проект, да извършат всички корекции и подобрят произношението на имената на спирките.

Нелепото произношение на имената на някои спирки стана повод за куп шеги и подигравки сред пловдивчани, след като компютър с девически глас поставяше погрешни ударения - примерно на "Източен" ударението бе върху "о" и вместо като една от четирите посоки името на булеварда звучеше като "източен и обезводнен".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини