Съд отмени глоба на родител, не фигурирал в акта за раждане на детето

Родител се спаси от 300 лв. глоба за нарушаване на вечерния час от детето му, тъй като не бил записан в акта му за раждане.

Решението е на Районния съд в Омуртаг, който се произнесъл по жалба на Г.С., че му е наложено административно наказание, което е незаконосъобразно и необосновано.

Нарушението на вечерния час било установено през март тази година, когато родителят не придружавал непълнолетното момче в заведение. Детето било засечено там само след 22,30 часа. Месец по-късно било издадено наказателно постановление от полицията по Закона за закрила на детето. В него било отразено, че Г.С., в качеството си родител, не придружавал непълнолетния си син.

Според закона родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 22, ако детето е навършило 14-годишна възраст, но не е навършило 18-годишна възраст. Ако не могат да го придружат, те са длъжни да осигурят пълнолетно лице, с което да пребивава на обществени места.

От удостоверението за раждане на детето обаче е било установено, че Г.С. не е записан като родител в документа. По тази причина наказателното постановление е обявено за незаконосъобразно и отменено.

Решението на Районния съд подлежи на обжалване пред Административния съд в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право