Със сложен байпас спасиха от ампутация крака на диабетик

Лекари спасиха от ампутация крака на 69-годишен диабетик, получил некрози заради увреждане на най-малките артерии около глезена.

Рядко прилаганата у нас високоспециализирана процедура "bypass popliteo-tibialis dextra" бе извършена във варненската УМБАЛ "Св. Марина" проф. Томас Холценбайн и проф. Веселин Петров, ръководители на клиниките по съдова хирургия в университетската болница в Залцбург и в "Св. Марина".

Благодарение на дългата практика на госта интервенцията приключи за по-малко от 4 часа при стандартни 7-8 ч, а контролната ангиография отчете, че тя е завършила с успех.

В Залцбуг седмично се правят по 3 подобни операции, а в "Св. Марина" годишно те са около 15-20 и се финансират от здравната каса.

Пациентите са възрастни хора с диабетно стъпало, като най-сложно е спасяването на крайниците им при увреждане на малките артерии, обясни проф. Петров.

Благодарение на микросъдовата интервенция 90% от оперираните запазват увредените си крайници поне 1 г., а 70% - и след 3 г., посочи проф. Холценбайн, който има зад гърба си над 1500 подобни операции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве