Андреа Лийдсъм: Резултатът от британския референдум е окончателен и трябва да бъде уважен

Андреа Лийдсъм, депутат и кандидат за лидер на Британската консервативната партия заяви, че резултатът от британския референдум е окончателен и трябва да бъде уважен.

Лийдсъм, която откри кампанията си за лидерското място в партията, каза, че парламентът ще решава кой в бъдеще ще има право да влиза в Обединеното кралство. Според нея преговорите за излизане на страната от Евросъюза трябва да бъдат възможно най-кратки. Тя обаче подчерта, че екипът, който ще води разговорите, ще се консултира с останалите политици, фигури от бизнеса и производители. Андреа Лийдсъм спомена още, че ще направи всичко възможно за запазване единството на Обединеното кралство: 

"Следващият премиер трябва да обедини нацията. Референдумът не предизвика разделение, а разкри вече съществуващо такова. Много хора са шокирани от резултата, а не трябва. Това, което искам да им кажа е: Моля ви, не се страхувайте. Ние не сме загубили разума си, не сме спрели да се грижим един за друг, не сме престанали да обичаме семействата и децата си или пък страната си. Просто преоткрихме своята свобода." 

Друг кандидат за лидерското място на британските консерватори - бившият военен министър Лиъм Фокс, заяви, че е необходимо Лондон да увеличи разходите си за отбрана. Той повтори, че член 50 от Лисабонския договор, който ще даде начало на процедурата за излизане на Великобритания от Европейския съюз, трябва да бъде активиран преди края на годината. Според него, при разговорите страните трябва да достигнат до взаимно съгласие, което да позволи на европейските граждани да останат на Острова и обратно. Фокс обаче подчерта, че включването на свободното движение, за да може Обединеното кралство да получи достъп до единния европейски пазар, не е приемливо за британците, предаде БНР.

Въпросът за бъдещия статут на европейските граждани, които живеят на Острова, трябва бъде изработен по време на преговорите за излизане на Великобритания от Евросъюза, но решението за това ще трябва да бъде взето от следващия министър-председател, заяви от своя страна говорителка на премиера Дейвид Камерън. По думите ѝ, правителството в Лондон е предприело стъпки, които да гарантират, че няма да има незабавна промяна в положението на тези хора след вота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят