68 килограма месни и млечни продукти с изтекъл срок на годност са били иззети от кръчми в курортите край Варна и бракувани през последния месец.
Негодните храни били открити в хладилниците на заведения, повечето от които нямали солиден оборот. В ресторантите към хотелите с "ол инклузив" залежала стока не е намерена, защото там доставки на месо, риба и млечни произведения се правят ежедневно, обясни д-р Златина Димова, шеф на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна.
След извършените 246 юнски проверки тя отчете, че най-честите нарушения са свързани с липса на листи с алергените, които трябва да са част от менютата от декември миналата година.
Заради неправилно съхранение на храни и почистване на кухненски отпадъци ресторантьори са отнесли 5 акта.
Според д-р Димова сезонът е стартирал сравнително спокойно за разлика от миналия, когато заради наденици с антракс за дни бяха затворени две дузини заведения във Варненско и Добричко.
Собственикът на транжорната виновник ЕТ "Дари-Пламен Илиев" обаче води съдебни дела за всяко от наложените му наказания - 10 000 лв. глоба, забрана да работи и заличаване от публичните регистри на БАБХ. Докато дългата процедура приключи транжорната остава затворена, уточни д-р Димова.
Според нея все още няма засечени плажни продавачи на царевица, за които и концесионерите трябва да носят отговорност. Проблем за инспекторите са уличните търговци на вмирисана риба. Те са мобилни и рядко инспекторите могат да ги заловят. Дори и когато това се случи, клиенти яростно бранят опасната им стока от конфискация, като дори налитат на бой, оплака се д-р Димова.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш