Франция не пропуска титли у дома

Дойде ли голям турнир във Франция, шампионът е ясен. Поне така сочи традицията под девиза „У дома и стените помагат“. След атрактивното 5:2 над сензацията Исландия вече е определено - финалът преди финала ще е между Франция и Германия на „Стад Велодром“ в Марсилия в четвъртък.

Веднъж „петлите“ са приемали европейско, спечелиха го. За отбора на магическия квадрат Мишел Платини, Жан Тигана, Луис Фернандес и Ален Жирес от 1984-а и досега се разказват легенди. След българското фиаско на 17 ноември 1993-а французите се взеха в ръце, организираха мондиал и го спечелиха 5 години по-късно.

В един глас обаче домакините решиха да играят ролята на „умряла лисица“. И обявиха Германия за големия фаворит. „Разликата в класите в сравнение с Мондиал 2014 в Бразилия се скъси, но още я има“, каза треньорът Дидие Дешан и капитан на тима световен шампион от 1998-а и европейски от 2000-ата. Големият халф вече усети силата на Германия - загуби с 0:1 в четвъртфинала на „Маракана” преди 2 години. „Те имат толкова много технически качества, които започват дори от вратаря им - продължи анализа си Дешан. - Колкото повече ги принудим да се защитават, толкова по-добре за нас.“

„Германците са световни шампиони и фаворит - добави голмайсторът на домакините Оливие Жиру, разписал се два пъти срещу Исландия. - Направихме доста грешки в защита, които ако бяха срещу немците, те нямаше да пропуснат да ни накажат.“

Абсурдно е, но най-паметният мач между двата футболни титана е... последният. Контролен. На 13 ноември 2015 г. „петлите“ победиха Германия с 2:0, докато из Париж гърмяха бомби от терористични атаки. А в последния момент спецслужбите осуетиха атентат и на самия стадион „Стад дьо Франс“. А погледнато в историята Германия има много успешна традиция срещу Франция. Както се казва - стар клиент! За най-паметен от сблъсъците се счита полуфиналът на Мондиал '82, когато Бундестимът губеше с 1:3 в продълженията, но накрая спечели с дузпи. А кунг-фу ритникът на вратаря на бундестима Тони Шумахер срещу Патрик Батистон остава сред най-бруталните моменти в историята на футбола. Четири години по-късно, отново в полуфинал, немците победиха „петлите“ с 2:0 в Гуадалараха.

Франция се гордее с впечатляваща домакинска серия на световни и европейски първенства. След загубата с 0:2 от Чехословакия в малкия финал през 1960-а последваха 17 поредни мача без поражение.

„След Исландия идва рандеву с Германия“, шеговито написа в. „Паразиен“.

„Стопихме исландския ледник, сега е ред на отмъщение срещу германците“, надъхва домакините „Фигаро“.

По света не спират да хвалят Франция, но припомнят, че все пак победата е над Исландия. „Домакините потопиха викингския кораб, както трябваше да направят и англичаните“, ядосва се в. „Сън“.

„Франция стигна Еверест - мач срещу Германия“, завършва испанският „Марка“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят