Германската доминация при дузпите

Историята е за едни 34 години. Толкова дълго нито един футболист от националния отбор на Германия не беше пропускал при изпълнение на дузпи на европейско или световно първенство. Заради въпросната статистика отдавна се знае, че при този компонент Бундестимът няма равен. Всяко начало има и своя край.

Така Томас Мюлер пропусна за първи път срещу Италия след Ули Щилике, който не успя да вкара в полуфинала на Мондиал '82 срещу Франция. Но въпреки това германците спечелиха епичния паметен двубой с 8:7 в руската рулетка. Тогава точни бяха Пиер Литбарски, Карл-Хайнц Румениге и Хорст Хрубеш.

Също толкова категорично Германия се представи при дузпите в четвъртфинала срещу Мексико на „Ацтека“ през 1986-а. Победата с 4:1 дойде заради ударите на Клаус Алофс, Андреас Бреме, Лотар Матеус и Пиер Литбарски. За Германия най-сладките победи са над Англия. А при дузпите има дори две такива. Първо в полуфинала на Мондиал '90 Бундестимът спечели с 5:4. Вкараха Бреме, Матеус, Олаф Тон и Карл-Хайнц Ридле. Следващият подобен мач пак е срещу „трите лъва“ и пак на полуфинал - на Евро '96 на „Уембли“. Тази битка от бялата точка се счита за една от най-качествените в историята. Наложи се шестима германци да стрелят точно преди пропуска на Гарет Саутгейт. Това бяха Томас Хеслер, Томас Щрунц, Щефан Ройтер, Кристиян Циге, Щефан Кунц и Андреас Мьолер.

Преди сегашния дуел с Италия немците бяха безапелационни и срещу Аржентина в четвъртфинал на Мондиал 2006. Оливер Нювил, Михаел Балак, Лукас Подолски и Тим Боровски донесоха победата с 5:3.

Сега английската легенда Гари Линекер използва социалните мрежи да „ухапе“ големия съперник. „Германците явно са безполезни на дузпи тези дни...“, написа големият нападател, докато вървеше драмата.

Веднага след мача Матс Хумелс му отвърна: „Чух какво е написал Линекер и той, разбира се, има право. Наистина не бихме дузпи като германски отбор.., но пак победихме.“

18-те дузпи в Бордо са изравнен рекорд на еврофинали. Преди това постижение направиха СССР и Италия, като отново „адзурите“ бяха губещи - 8:9 през 1980 г.

Томас Мюлер се зарече за известно време да спре да стреля от бялата точка. Той изпусна фатално и за „Байерн“ при 2:1 срещу „Атлетико“ във втория полуфинал на Шампионската лига, което се оказа фатално. „През следващите две седмици няма да изпълнявам повече дузпи“, разкри Мюлер, който е традиционен изпълнител от бялата точка. - Ще поработя значително върху подобряването на моята техника на изпълнение на наказателните удари. Искам да се върна много по-силен.“

През миналия сезон нападателят пропусна общо 4 дузпи от бити 12 в полза на „Байерн“. Въпреки това играчът е наясно, че е един от най-опитните изпълнители на наказателни удари в състава на Бундестима.

„Ако пак получим дузпа, аз ще бъда там, но няма да насилвам късмета си - добави Мюлер. - Продължавам да търся своя гол на Евро 2016. Това, че още не съм вкарал, само ме мотивира. Предпочитам да не отбележа нито веднъж и да бъда с най-слаба оценка, но това да се случи на финал, който да спечелим. Няма да ми пука изобщо от критиките, защото ще донесем купата в Германия.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят