Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка Обясни, че познава хората в "Инерком", но не им е кума

Двама възрастни българи са заловени с девет килограма хероин в Гърция

С тематична програма и много изненади Община Благоевград посреща Баба Марта

Задържаха ученик, ограбил лекарства и пари от баба

Румен Радев: България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция

65% от ромите в гетата живеели в „конструктивно устойчиви сгради върху собствени терени“

Борисов в Брюксел: Ако гарантираме охрана на границата, споразумения със съседите и центрове за мигрантите, дискусията в ЕС ще върви по-лесно

АПИ предупреждава шофьорите да карат внимателно, от неделя се очакват снеговалежи и силен вятър

Вучич към Радев: По-добър и лоялен партньор от Сърбия трудно ще намерите

Над един килограм канабис иззеха полицаи от Севлиево Задържан е 35-годишен мъж

ГДБОП неутрализирала 109 организирани престъпни групи

Пияна шофьорка нападна катаджия при проверка Жената пътувала с малолетното си дете

24 863 са регистрираните без работа в Северозапада

Нинова: Гинка от Пазарджик купи ЧЕЗ?! Толкова ли няма държавата 300 милиона, попита лидерът на БСП

Волен Сидеров: Всичко в коалицията е наред, надявам се да се виждаме по-често Нямаме абсолютно никакви разминавания, заяви Цветан Цветанов

ГЕРБ подлага децата на наркотестове

С тях щели да се възстановяват семейните ценности

Връзката родител – дете е почти нарушена в България, семейните ценности ги няма. Това заяви Цветан Цветанов, мотивирайки забележителната идея на ГЕРБ за въвеждане на тестове за наркотици във всички училища в България. Шефът на парламентарната група на ГЕРБ и на вътрешната комисия в Народното събрание е твърдо решен тази идея да стане реалност и започва кампания за преодоляване на съпротивлението в полезния й ефект.

На дискусия по случай Световния ден на наркоманията преди дни Цветанов за пръв път спомена, че тестът за дрога би могъл да стане част от ежегодните профилактични прегледи при личните лекари на децата. В лабораториите той струва 27 лв. най-малко и установява наличието на морфин, кодеин, хероин и кокаин.

“Когато говорим за сигурността и здравето на децата, не трябва да говорим за пари”, каза решително Цветанов по Нова тв. Той не уточни от кой клас нагоре ще се тестват учениците. Но като се има предвид, че общият им брой е около 755 000, излиза, че някоя фирма, производител на тестленти за дрога, би имала солидна годишна печалба от приложението им в училищната профилактика.

Сега профилактичните прегледи включват измерване на ръст, тегло и гръдна обиколка, кръвно, зрение и изследване на урина. Те са задължителни, така че наркотестовете също биха били такива и при пропускането им родителите ще се глобяват от 50 до 100 лв., както законът предвижда.

Според Цветанов родителите днес, “забързани в ежедневието си, не могат да обърнат внимание на децата си”. От думите му се разбра, че именно затова те сами не биха завели на преглед децата си, макар някои от тях да споделили с него притеснението си, че малките “употребяват”.

Шефът на ПГ на ГЕРБ призна, че “темата среща голямо съпротивление”, но според него то може да се преодолее, като се организира “съответната дискусия в здравната и образователната комисия”.

“В интерес на истината не съм се интересувал от външната практика”, каза още Цветанов на въпрос дали се прилагат такива тестове в други страни. Той заключи: “Най-важното е да съхраним децата и да не се включват в мрежите на разпространение на наркотици. Ако не направим това, след време половината от децата, които са почти на 20 години, ще са наркозависими”.