Корнелия Нинова: Бойко Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция

39 общини получиха дарение от Швейцария за подпомагане дейността на доброволците

Над 50 деца твориха в работилница за мартеници в Елена

Рекордьор с 20 влезли в сила присъди обрал жилища в Търново Съдят дръзкия апаш за пореден път

Горанов: Младежката безработица и ниският ръст на заплатите ограничават растежа в ЕС

Майка бие 3-годишните си близначета, чиния от стената ударила едното

Лекар отстрани безкръвно 4 кг тумор в Бургас

Tрима на съд в Шумен за укрити данъци за над 26 000 лв.

Разследват опит за палеж на кола в Разград Три автомобила са пострадали при палеж и вандалства в района

Съдят неправоспособен шофьор за подкуп на полицаи

Себастиан Курц идва в София на 15 март

Каракачанов: За да можем ефективно да използваме армията при кризи, трябва да сме я подготвили и осигурили

Руският гражданин Жерар Депардийо иска да се мести в Алжир

Възстановена е работата на граничните пунктове Те останаха затворени близо час

В Турция са издадени заповеди за арести на 170 военни

Брекзит може да забави растежа на България

Решението на Великобритания за напускане на Европейския съюз ще доведе до забавяне на икономическия растеж в България с около 0,2 процентни пункта през тази година и 1,1 пр. пункта през следващата. Това предупреди в анализ главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. По думите му по-голяма част от забавянето на растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ще дойде по линия на забавяне на темповете на растеж на износа.

Официалната правителствена прогноза от пролетта за ръста на икономиката на България е за 2,1% през 2016 г. и 2,5% през 2017 г.

Негативният ефект върху частните инвестиции и потребителските разходи пък ще дойде от по-слабия ръст на доходите, свързан с по-слаби темпове на увеличаване на трансферите от емигранти и по-бавното възстановяване на пазара на труда.

Ефектът през канала на външната търговия ще бъде най-вече индиректен, тъй като делът на Великобритания от общия стоков износ на България е едва 2,5%. Индиректният ефект ще бъде по-значим, тъй като българската икономика е малка и отворена и повечето експортно ориентирани компании в България са част от западноевропейски производствени вериги, които имат по-големи търговски контакти с Великобритания. Забавянето на външната търговия ще започне да се материализира в последните месеци на тази година, когато признаците за забавяне на британската икономика ще се усилят и ще се засилват в хода на следващата година, посочва още Павлов.

От банката прогнозират, че силната фискална позиция на България ще позволи на правителството да компенсира голяма част от негативния ефект, който Брекзит ще има върху ръста на БВП догодина.

Що се отнася до последиците за Великобритания от УниКредит Булбанк считат, че решението на Обединеното кралство да напусне ЕС ще направи страната по-бедна и ще навреди на търговията между Великобритания и ЕС.

Тъй като Великобритания е петата най-голяма икономика в света, това няма да остане без последици и за глобалната икономика, а с това и за България, обобщава Павлов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.