Общинският съветник от БСП Борис Цветков поздрави 65 ОУ в с. Бусманци по случай 140-ата му годишнина

Венци Стефанов – от приятел до враг на “Левски” Босът на "Славия" се върти около кръга на Гриша Ганчев

Албанската опозиция изкара хиляди на протест срещу премиера Еди Рама

Отслужиха панахида за загиналите за България войници

Борисов пристигна в Киев

В Япония продадоха два пъпеша за 25 000 евро

Калоян Паргов ще присъства на церемонията по връчване на годишните награди “Шофар”

Президентът Радев: Светлин Русев беляза своето време с таланта и творчеството си

Пет станции на метрото в Киев бяха затворени заради предупреждение за поставени в тях бомби

Ирак започна офанзива за превземане на бастион на ИДИЛ

Лидерите на двете Кореи се срещнаха отново

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите често не се замислят колко им струват „безплатните“ електронни услуги в Интернет

Казани с боб и лютика димят на кулинарен фест насред Монтана

Вежди Рашидов пред „Труд“: Светлин бе мотор, който движеше държавата ни напред

Австралия: Очакваме признание от Русия, че поемат отговорност за свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна

Брекзит може да забави растежа на България

Решението на Великобритания за напускане на Европейския съюз ще доведе до забавяне на икономическия растеж в България с около 0,2 процентни пункта през тази година и 1,1 пр. пункта през следващата. Това предупреди в анализ главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. По думите му по-голяма част от забавянето на растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ще дойде по линия на забавяне на темповете на растеж на износа.

Официалната правителствена прогноза от пролетта за ръста на икономиката на България е за 2,1% през 2016 г. и 2,5% през 2017 г.

Негативният ефект върху частните инвестиции и потребителските разходи пък ще дойде от по-слабия ръст на доходите, свързан с по-слаби темпове на увеличаване на трансферите от емигранти и по-бавното възстановяване на пазара на труда.

Ефектът през канала на външната търговия ще бъде най-вече индиректен, тъй като делът на Великобритания от общия стоков износ на България е едва 2,5%. Индиректният ефект ще бъде по-значим, тъй като българската икономика е малка и отворена и повечето експортно ориентирани компании в България са част от западноевропейски производствени вериги, които имат по-големи търговски контакти с Великобритания. Забавянето на външната търговия ще започне да се материализира в последните месеци на тази година, когато признаците за забавяне на британската икономика ще се усилят и ще се засилват в хода на следващата година, посочва още Павлов.

От банката прогнозират, че силната фискална позиция на България ще позволи на правителството да компенсира голяма част от негативния ефект, който Брекзит ще има върху ръста на БВП догодина.

Що се отнася до последиците за Великобритания от УниКредит Булбанк считат, че решението на Обединеното кралство да напусне ЕС ще направи страната по-бедна и ще навреди на търговията между Великобритания и ЕС.

Тъй като Великобритания е петата най-голяма икономика в света, това няма да остане без последици и за глобалната икономика, а с това и за България, обобщава Павлов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.