Комисия в ЕП одобри създаването на Европейска гранична и брегова охрана, която ще обхваща и българо-турската граница

Евродепутатите в ресорната парламентарна комисия дадоха своето съгласие за създаването на Европейска гранична и брегова охрана, която ще подпомага държавите членки при охраната на техните граници в случай на засилен миграционен натиск. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата Илияна Йотова.

Документът влиза в Европейския парламент след няколко седмици на интензивни преговори между евродепутатите, Европейската комисия и Съвета на ЕС. Предвижда се новата Агенция да бъде изградена на вече съществуващия ФРОНТЕКС (Агенцията за подпомагане на сигурността на външните граници на ЕС), която се намира във Варшава.

Това е и общ успех за българските евродепутати Илияна Йотова, Филиз Хюсменова, Мария Габриел и Емил Радев, които членуват в ресорната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Те се пребориха в документа да бъде разширен обхватът на действие на Агенцията и тя да може да помага не само по границите на шенгенските държави членки, но и по границите на страни като България и Хърватия, които също са изправени пред риск от силен бежански поток.

Ръководството на новата Агенция ще бъде одобрявано от Европейския парламент, а самата тя ще разполага с постоянен резерв за бързо действие от 1500 души. Плановете са сред тях да бъдат и 40 български служители.

Очаква се пленарна зала на ЕП в Страсбург да одобри в сряда с голямо мнозинство създаването на Агенцията, която трябва да заработи възможно най-скоро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини