Майкъл Гоув - Неубедителният вундеркинд

Никога не съм мислил, че ще бъда в тази позиция. Наистина направих всичко, за да не съм кандидат за лидер на партията. Бях против, защото познавам възможностите си. Каквото и да е харизма, аз не я притежавам, каквото и да е блясък - се съмнявам, че някой някога би ме асоциирал с подобна дума.

Думите са на британския политик Майкъл Гоув, когато преди няколко дни обяви кандидатурата си за приемник на министър-председателя Дейвид Камерън начело на партията на консерваторите. Навлязъл в публичното пространство след идването на власт на торите през 2010 г., когато бе назначен за министър на образованието на Обединеното кралство, действащият лорд-канцлер на Великобритания е несъмнено един от най-недолюбваните политици на Острова. В крайна сметка и той самият го признава.

Роден на 26 август 1967 г. в шотландската столица Единбург, Майкъл Гоув е едва на четири месеца, когато заедно със сестра му са осиновени от приемно семейство на заклети лейбъристи. В училището в Абърдийн Гоув изпъква с изключителна любознателност. Висшето си образование получава в Оксфордския университет, който завършва през 1988 г. с диплома за английска филология. По време на престоя си в елитното учебно заведение Майкъл Гоув е избран на престижната позиция президент на клуба по дебати. Става също така член на Консервативната асоциация на студентите в Оксфорд и пише речи за един от бъдещите лидери на партията на торите - Майкъл Хауърд. Въпреки тези постижения, когато се опитва след завършване да се присъедини към Изследователския център на консервативната партия, на интервюто за работа Майкъл Гоув е определен като “недостатъчно политизиран” и недостатъчно десен в убежденията си.

Тази диагноза не разубеждава Гоув, който се завръща в Абърдийн, където започва работа като стажант-репортер във вестник “Прес енд джърнал”. От 1996 г. Майкъл Гоув е вече автор на печатния флагман на торите - в. “Таймс”, където списва авторска рубрика за политически и текущи международни събития. Паралелно води свои коментари и за в. “Спектейтър” - един от инкубаторите на кадри на консерваторите. Трима бивши редактори на изданието са били министри в правителства, докато друг един беше два мандата кмет на Лондон - Борис Джонсън, бивш съратник на Гоув в кампанията за референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

До началото на ХХI век Майкъл Гоув е вече утвърден глас в защита на консерваторите в медиите и участва в различни коментарни телевизионни предавания на Би Би Си.

През 2002 г. Гоув става едно от авторитетните имена, които основават политическия мозъчен тръст “Полиси иксчейндж”, смятан за основно котило на новите консерватори, които по-късно ще поведе Дейвид Камерън. През този период се предполага, че Майкъл Гоув среща за първи път човека, “в чиито ботуши се опитва да влезе” в момента. През годините Камерън и Гоув стават изключително близки приятели. Майкъл е кръстник на починалия син на британския премиер в оставка - Айвън, роден с тежки физически увреждания. Съпругите им са дори по-близки, или поне така са стояли нещата допреди десетина дни.

Три години след лансирането на “Полиси иксчейндж” Майкъл Гоув е член на парламента от фракцията на консерваторите и започва шеметната му кариера, несъмнено подпомагана от близостта му с Камерън, който е лидер на партията. През 2007 г. е избран за държавен секретар в сянка по въпросите на децата, училищата и семейството. А след изборите през 2010 г., които най-накрая прекъсват диктата на лейбъристите, е назначен за държавен секретар за образованието. Четири години по-късно “приятелят Дейв” спасява кожата на най-критикувания си министър, като го сваля от поста, за да му повери организационните въпроси на кабинета. С абсолютното мнозинство на торите през 2015 г. Майкъл Гоув се завръща като лорд-канцлер, де факто министър на правосъдието. Броени месеци след формирането на новото правителство “приятелят Майк” решава да се обърне срещу “приятеля Дейв” и да се включи в кампанията за изваждането на Острова от ЕС. Следващият епизод предстои.

Девет пъти се отрича от амбициите си

Майкъл Гоув е прекарал основната част от политическата си кариера, настоявайки, че той не е човекът, който трябва да бъде министър-председател. Редовно в интервюта изтъква качествата на този или онзи свой колега, които са по-добре “оборудвани” за тази роля от него, който “няма способностите” да води страната. От 2012 г. в публични изказвания Майкъл Гоув е отричал девет пъти всякакви амбиции да бъде лидер на партията си или на Великобритания. Както се оказа, разбиранията за политическа етика се менят с посоката на вятъра.

За него

Има емоционалната нужда да сплетничи

От момента, в който Майкъл Гоув дойде да работи за кампанията на Борис (Джонсън) за лидер на партията, нещата започнаха да се объркват. Поне веднъж на ден нещо изтичаше в медиите... За мен не беше ново. Когато работехме заедно като членове на кабинета, от службата течеше информация като през решето. Важни политически решения и подробности за служителите достигаха без проблем до вестниците. Майкъл има емоционалната нужда да сплетничи, особено когато са погълнати и питиета, което, както се оказа, все по-често се случва.

Бен Уолъс, депутат консерватор в парламента на Великобритания

Политическият сериен убиец

Честно казано, вие сте истински политически сериен убиец. Съзнателно унищожихте политическите кариери на Дейвид Камерън и на Борис Джонсън. Хората гледаха политическото покушение срещу приятелите ви на живо по телевизията, извършено по най-унизителен начин.

Журналистът Ендрю Мар в интервю с Майкъл Гоув през уикенда

Камикадзето на Уестминистър

Майкъл Гоув е казвал много пъти, че е готов да постави принципите си преди приятелите, че ще жертва всичко и всеки на висшия олтар на своята идеология. Но се надявам, че вижда - след това, което направи, че в публичното съзнание той вече не може да бъде герой, а е терорист камикадзе в Уестминистър, чийто смъртоносен колан с експлозиви не бил взривен от собствената му ръка, а от тази на съпругата му.

Рейчъл Джонсън, сестра на бившия кмет на Лондон и водач на кампанията за Брекзит Борис Джонсън

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи