ДСБ и БСП награбиха "ан блок" Община Пловдив за Транспортния проект

От левицата призоваха прокуратурата да се самосезира за скандала

ДСБ и БСП награбиха "ан блок" Община Пловдив заради "безотговорни действия при изпълнението на Транспортния проект", като от левицата в града под тепетата дори поискаха прокуратурата да се самосезира по скандала.

От БСП настояват и за извънредна сесия на местния парламент и създаване на временна комисия, която да разследва сагата със стартирането на електронните системи, токовия удар, смяната на монтажния екип от испанската фирма изпълнител "ИНДРА СИСТЕМАС", прибрала около 20 млн.лв. за калпаво свършена работа.

Към местните критици на кмета Иван Тотев и екипа му във вторник се присъедини и "тежката артилерия" на ДСБ в лицето на депутата Атанас Атанасов. Той пристигна в Пловдив за извънреден брифинг с новия градски лидер Йордан Иванов и да оповести публични данни от АОП (Агенцията за обществени поръчки).

Според тях Община Пловдив е разплатила неправомерно 8 154 192,50 лв. на фирма "ИНДРА СИСТЕМАС" за изграждане, внедряване и поддръжка на системата за управление на градския транспорт, като така сама си е вързала ръцете и не може да потърси неустойка от 81 541 лв. дневно за забавянето на изпълнението на проекта (по 0.5% на ден от стойността на целия договор) с краен срок 15 февруари 2016 г. Общата сума, за която общината е можела да претендира като неустойка, е 4 892 515 лв. (30% от стойността на договора), но с обявяването на работата за свършена в срок с писмо до АОП от 28 януари 2016 г., е отпадала възможността за предявяване на такава претенция, макар че системата не функционира и към днешна дата.

"Ако кметът Тотев не реагира своевременно и адекватно, ние сме в готовност да предприемем действия на национално ниво чрез нашите народни представители", декларират от ДСБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини