Димитър Костадинов, БДЖ: Изпитваме затруднения, но няма да се закриват или разреждат губещи жп линии

Управителят на „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД Димитър Костадинов заяви, че "Пътнически превози" има социална функция. Той обясни, че има и губещи ж.п. линии като Габрово-Царева ливада, Монтана-Берковица. "Това са линии, които ни затрудняват от гледна точка и на подвижен състав. Не е тайна, че изпитваме затруднение в поддържането на голям подвижен състав. Специално по двете линии се движат мотрисни влакове, а ние не разполагаме с достатъчно - изпитваме затруднение", обясни той, цитиран от "Фокус".

"В някои райони липсва алтернативен транспорт, дори и да са губещи линии, са длъжни да запазят трасетата", каза Костадинов на кръгла маса на тема „Адекватно интегриране на железопътния транспорт в областните и градски транспортни схеми”, организирана от „БДЖ–Пътнически превози” ЕООД под егидата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Димитър Костадинов поясни, че засега няма индикации да се разреждат или закриват такива линии. "Има и друг пътникопоток, който се предвижда с друг алтернативен транспорт и ако част от него се прехвърли на железопътния транспорт, тогава линиите ще станат малко по-печеливши". Според него в момента се създава изкуствена конкуренция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика