Сараф убиец задържан за лихварство

Добре известният във Варна бивш собственик на обменни бюра с тъмно минало Влади Ковачев бе задържан във вторник за 72 ч с прокурорско разпореждане заради лихварство. 64-годишният мъж е привлечен като обвиняем за извършване на банкови сделки като физическо лице без съответното разрешение на БНБ, съобщиха от пресцентъра на апелативната прокуратура.

Оттам уточниха, че обвинението ще поиска от съда постоянен арест за Ковачев. Престъплението, за което е обвинен, предвижда затвор от 5 до 10 г., глоба от 5000 до 10 000 лв. и възможност за конфискация на имущество. Ковачев давал кредити в евро, левове и долари срещу лихва от 10 до 60%. В мрежите му попаднали поне 15 души, на които той причинил вреди в размер на близо 6000 лв. Листата с ужилените ще набъбва, тъй като в дома на лихваря били намерени и иззети попълнени записи на заповеди и на други длъжници, както и множество златни монети, кюлчета и скъпоценни камъни, оповестиха от прокуратурата.

До момента Влади Ковачев е осъждан два пъти. Първото ефективно наказание от 5 г. за групово изнасилване, е получил през 80-те години на миналия век по прочутия сред старите варненци процес "Черната котка". Името му било дадено заради изображението върху календар в таванска стая, където Ковачев и двама негови приятели упоявали и изнасилвали студентки. След гаврите ги карали да се подпишат на календара с черната котка.

Името на Ковачев нашумя отново във Варна през пролетта на 1995 г., когато бе убита съпругата му Анелия. Маститият тогава бизнесмен твърдеше, че красивата майка на малката му дъщеричка била удушена у дома от крадец и дори обяви награда от 1 млн. долара за главата на убиеца. Скоро след това обаче бе обвинен като автор на зверството, след като по черепа на Анелия бе открит отпечатък от масивния му златен пръстен с 16 камъка.

Стана ясно, че Ковачев затрил жена си в пристъп на яростна ревност. След зрелищен процес той отиде за 12 г. зад решетките, но излежа само половината от наказанието си, тъй като се труди като библиотекар в затвора и дори прописа стихове. На свобода той сви ново семейно гнездо и завъртя рестораньорски бизнес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право