Кой е кралят на Мадрид

Който се е докоснал до „Реал” (Мадрид), с основание завинаги носи печата „кралски”. Историята помни, че много пъти на „Сантяго Бернабеу” са били най-добрите, най-скъпите, най-разпознаваемите на планетата футболисти. От Ференц Пушкаш до Зинедин Зидан.

Днес не наричат „Реал” с прякора „галактикос”, който носеше заради Зизу, Луиш Фиго и Феномена Роналдо. Сега е времето на най-скъпите в историята - Кристиано Роналдо и Гарет Бейл. Струващите по около 100 милиона евро футболисти си приличат. По стила на игра, по головете, по свободните удари от всяка точка около полето на съперника, по спринтовете, дрибъла и бляскавия външен вид...

В сряда вечерта Роналдо и Бейл ще бъдат съперници в един особен мач. На полуфинала на Евро 2016 между Португалия и Уелс. Една битка за доказване кой е кралят на Мадрид.

Когато Бейл отиде за първи път на тренировъчната база на „кралете” през 2013-а, не изглеждаше като футболист за 100 милиона евро. Обикновена чантичка, часовник за около 13 000 евро и очила за 700. На вратата първи го срещна златното момче на „Реал”. Футболистът, спечелил всичко с кралския. Сеньор Кристиано Роналдо.

Още на първата тренировка Бейл си позволи да ритне по британски КР7. И веднага си навлече бурния гняв на треньори, шефове и медии. Три години по-късно Бейл и Роналдо ще изведат своите национални отбори с капитанските ленти от тунела на стадиона в Лион. От началото на турнира Гарет е истинска мегазвезда. Вкара голове във всички мачове от групата. Вижда се, че да играе за родината е най-важното нещо за него. Роналдо е на другия полюс. Изглежда уморен и отегчен. Същият е само при радостта след победата, когато опъва до край жили. Бейл вече се превърна в истинска заплаха за статуса му на крал на „Реал”. В съблекалнята на „Валбедас”, тренировъчната база на „Реал”, ги делят само 3 шкафчета - тези на Тони Кроос, Хамес Родригес и Карим Бензема.

В живота си Бейл и Роналдо са различни. Не са приятели, не си звънят по телефона, не си изпращат съобщения. Просто Бейл е момчето от уелско село, което обича да е анонимно, да не бъде магнит за хорските очи. Абсолютната противоположност е Роналдо. Модна икона със своя колекция. Гелосан маниак на тема външен вид, който винаги държи да бъде в епицентъра на събитията на терена и извън него.

Иска или не, Бейл обаче скоро може ако не да смени, поне да поразклати трона на Кристиано. Да, те не са приятели, но за подобрение на взаимоотношенията им работи великият Зидан, сегашният френски треньор на „балета”. А бившият наставник италианецът Карло Анчелоти разказа в своя книга как клубният президент Флорентино Перес му наредил да смени поста на Бейл, за да има повече свобода за... Роналдо. „Разказах за разговора ни на Гарет и му обясних, че няма как да сменя една позиция, защото е важен целият отбор”, твърди Анчелоти.

Приемникът му на горещия треньорски стол на „кралете” Рафа Бенитес направи повече опити да нагоди Бейл към играта на Роналдо, но докато оправи нещата, го...смениха. А тази година при Зизу двамата изглеждат по-близки. Факт е, че в нападателното трио Бейл и Карим Бензема продължават да дават повече пространства за Кристиано. Само че във финалния трибой с „Барселона” и „Атлетико” именно головете на уелсеца оставиха „Реал” в играта до последния кръг. Бейл е човекът през миналия сезон в цяла Европа с най-много голове с глава. Дори повече от Роналдо.

Кристиано много добре съзнава, че през новия сезон уелският ас ще е още по-голям съперник за кралския му трон на „Бернабеу”. Двамата ще трябва да се ръкуват на стадиона в Лион, но не очаквайте след края да разменят фланелките си. Най-малкото защото №11 е прекалено свята за Бейл и той няма да си я даде. Толкова е предан на родината си. Миналия октомври Бейл пропусна 4 мача за „Реал”, но от болничното легло стана и отиде да играе евроквалификации, за да помогне за гарантирането на дебютното участие на Уелс. Игра два пъти по 90 минути и... се контузи на следващия мач на „Реал”. Когато не излезе за второто полувреме срещу „Леванте”, мнозина фенове почнаха да се шегуват: „Отиде да гледа националния по ръгби на Уелс.”

Популярният испански журналист Томас Ронсеро от в. „Ас” гневно написа обръщение: „Гарет, ти струваш 100 милиона евро, но предпочиташ да играеш цял мач срещу Андора, отколкото за „Реал”!”

През 2013-а хората си мислеха, че Флорентино Перес е купил клонинг на Роналдо. Приликите наистина са много. Но Бейл е по-комбинативен, по-бърз, предпочита да подаде, вместо сам да вкара.

Обикновено след големите първенства „Реал” атакува звезда №1 във футбола. Сега не е нужно - клубът си ги има. В Мадрид ценят броят на „Златните топки” в клуба, колкото и титлите си. А след Евро 2016 не трябва да се учудим, ако през януари в Цюрих на първо място на подиума застане Гарет Бейл. Обикновено момче от Уелс. Разбира се, за такъв сценарий Уелс трябва да стигне финала на Евро 2016.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят