Улично куче нахапало 11-годишно момиче на детска площадка Образувано е досъдебно производство за причиняване на телесна повреда

Съдят измамница, “ужилила” с 300 000 лв. руско семейство

3055 лева са необходими месечно за нормален живот на семейство в София Над 73% от домакинствата в страната живеят с доходи под необходимите за нормална издръжка на живота

Лондон привлича най-много капитали Мадрид се изкачва до второто място

Икономически коментар на Bloomberg за Турция вбеси Ердоган

Нинова: Винаги сме били за участие на България в изграждането на обща европейска отбрана

Таско Ерменков за слуха за водата на София: Извинявам се, ако съм причинил душевен дискомфорт. Но не ми искайте оставката

Вежди Рашидов аплодира “Чамкория” в Лондон Председателят на парламентарната Комисия по култура бе официален гост на спектакъла

Ангелкова: Очакваме между 5,8 и 6 млн. чуждестранни туристически посещения през лятото

България трябва да представи на Русия до юли варианти за използване на оборудването за АЕЦ “Белене”

Корнелия Нинова: Публикацията на Таско Ерменков за водата в София не е основание да бъде изключен от групата

ЕС започва търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия

Австралийски архиепископ е признат за виновен в прикриване на сексуални злоупотреби с деца

Мтел пуска три продукта под марката А1

Бутат незаконни постройки в Столипиново

55 платна на Нерон в Двореца

От 7 юли до 18 септември Националната художествена галерия (НХГ) показва 55 живописни творби на Димитър Казаков-Нерон.

Картините са от колекциите на НХГ, СГХГ, ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” – Плевен, галериите в Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Плевен и Ловеч и на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

Творчеството на Димитър Казаков е било обект на голям интерес от страна на публиката и колекционерите в България и чужбина още приживе. Негови изложби са представяни в Париж, Токио, Ню Йорк и др. И днес той е един от най-търсените и колекционирани автори.

Димитър Казаков е колоритна личност. Нарича себе си „гладиатор с остра шпага”. Прякорът му „Нерон“ идва от следната случка: „… Беше купонната система и живеехме на тавана на академията с Тодор Балтев. Самообразовах се непрекъснато в ателиетата на академията. Бях също и огняр… Тогава ми излезе и прякорът Нерон. Като хвърляхме въглища в пещта, Тодор Балтев ми каза: „Имаш бретон като Нерон”. Така и остана …”.

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 г. в с. Царски извор, Великотърновско. През 1951-ва постъпва в първия випуск на Художествената гимназия в София и завършва графика при проф. Евтим Томов през 1965 г.

От 1965-а до 1972-ра живее и работи в Пазарджик, където е изпратен по разпределение. През 1967 г. получава Наградата на Съюза на българските художници за графика. От 1968-а е редовен член на Съюза на българските художници. През 1972 г. напуска Пазарджик и се установява се в с. Божурище край София със семейството си. Работи като щатен художник при военното поделение в Божурище до 1977-а. От 1978-а е на свободна практика. Често се лекува от астма по болници и санаториуми. Умира на 16 януари 1992 г. в дома си в Божурище.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.