55 платна на Нерон в Двореца

От 7 юли до 18 септември Националната художествена галерия (НХГ) показва 55 живописни творби на Димитър Казаков-Нерон.

Картините са от колекциите на НХГ, СГХГ, ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” - Плевен, галериите в Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Плевен и Ловеч и на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство - Трявна.

Творчеството на Димитър Казаков е било обект на голям интерес от страна на публиката и колекционерите в България и чужбина още приживе. Негови изложби са представяни в Париж, Токио, Ню Йорк и др. И днес той е един от най-търсените и колекционирани автори.

Димитър Казаков е колоритна личност. Нарича себе си „гладиатор с остра шпага”. Прякорът му „Нерон“ идва от следната случка: „... Беше купонната система и живеехме на тавана на академията с Тодор Балтев. Самообразовах се непрекъснато в ателиетата на академията. Бях също и огняр... Тогава ми излезе и прякорът Нерон. Като хвърляхме въглища в пещта, Тодор Балтев ми каза: „Имаш бретон като Нерон”. Така и остана ...”.

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 г. в с. Царски извор, Великотърновско. През 1951-ва постъпва в първия випуск на Художествената гимназия в София и завършва графика при проф. Евтим Томов през 1965 г.

От 1965-а до 1972-ра живее и работи в Пазарджик, където е изпратен по разпределение. През 1967 г. получава Наградата на Съюза на българските художници за графика. От 1968-а е редовен член на Съюза на българските художници. През 1972 г. напуска Пазарджик и се установява се в с. Божурище край София със семейството си. Работи като щатен художник при военното поделение в Божурище до 1977-а. От 1978-а е на свободна практика. Често се лекува от астма по болници и санаториуми. Умира на 16 януари 1992 г. в дома си в Божурище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура