30 терористи в ареста след атентата на летището в Истанбул

Сред втората група от 17 задържани по подозрения за участие в атентата на летището в Истанбул 11 са с руски паспорти, а общо 30 са в затвора, предаде БГНЕС.

Решението за постоянния арест бе взето на приключилото късно след полунощ заседание на наказателния съд след изслушване на обвинителния акт на специализираната прокуратура за тероризъм и организирана престъпност в Истанбул.

Обвинението е за участие във въоръжена терористична групировка и предумишлено убийство.

Броят на жертвите от кървавата баня достигна 47 души, а имената на притежателите на руски паспорти водят към Кавказкия емират – клон на ДАЕШ, ръководен от известния и в България чеченец Ахмед Чатаев: Мурад М., Смаил М., Билал А., Рамазан И., Адам Р., Смаил А., Гаджимед А., Еделкхан И.

По време на разпита в съдебната зала Камил Д. отрече, че е познавал лично атентатора-самоубиец Раким Булгаров.

"Никога не съм се срещал с него, не приемам обвинението, не съм му бил частен охранител. В квартирата ни постоянно се сменяха хората, възможно е да е идвал и да си е отишъл. Непрекъснато се сменяха и дежурните охранители пред вратата на къщата, но и тях не познавам", посочи той.

Очаквано и другият разпитван Смаил А. отрече всякакви връзки и познанства с терористите, и отхвърли и обвиненията.

"Мислех, че в онази къща ще живея спокойно с не повече от 3-4 души, но в един момент тя се пренасели. Не съм допускал, че това място може да се окаже опасно, надявах се да имам своя стая, където да си чета Корана и не съм и помислял, че около мен може да има терористи. Когато полицията ни арестува, казаха, че това е тайна квартира на терористи, обаче ние не знаехме това. В грешно време съм попаднал на грешното място", оправда се руският гражданин.

Дженгизхан Ч. обаче призна, че споделя идеите на ДАЕШ. "Следях групите във Фейсбук, а там е пълно с ислямисти. В социалната мрежа се запознах с принципите на ДАЕШ, оказа се, че мислим еднакво и повярвах на проповядваните идеи. После реших да отида в Сирия, но от Шанлъурфа се върнах в Истанбул. Изборът за това пътуване беше мой личен, сам тръгнах в началото на месеца Рамадан. Два месеца преди това се бях запознал със заподозрения Сейхун Али А., той ме убеди, че не трябва да се присъединявам към ислямистите, защото те са престъпници, които жестоко екзекутират хора и тяхната религия не е ислям", разказа той.

Ахмет Д. категорично отрече да е притежател на откритите боеприпаси, пистолети и заглушители, като уточни, че някой друг от многото и различни хора в жилището ги е скрил. При разпитите в съдебната зала обвиненията бяха отхвърлени и от останалите заподозрени. Същото направиха и първите 13 задържани, а всички 30 остават зад решетките до процеса.

Прочети още на: https://www.bgnes.com/sviat/balkani/4442551/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят