Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сменяме само старите касови апарати Произведените през последните две години машини ще имат нужда само от обновяване на софтуера

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Стоян Александров пред “Труд” за обвиненията в лихварство: Нямам никакъв коментар

Бойко Борисов ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в Брюксел

30 терористи в ареста след атентата на летището в Истанбул

Сред втората група от 17 задържани по подозрения за участие в атентата на летището в Истанбул 11 са с руски паспорти, а общо 30 са в затвора, предаде БГНЕС.

Решението за постоянния арест бе взето на приключилото късно след полунощ заседание на наказателния съд след изслушване на обвинителния акт на специализираната прокуратура за тероризъм и организирана престъпност в Истанбул.

Обвинението е за участие във въоръжена терористична групировка и предумишлено убийство.

Броят на жертвите от кървавата баня достигна 47 души, а имената на притежателите на руски паспорти водят към Кавказкия емират – клон на ДАЕШ, ръководен от известния и в България чеченец Ахмед Чатаев: Мурад М., Смаил М., Билал А., Рамазан И., Адам Р., Смаил А., Гаджимед А., Еделкхан И.

По време на разпита в съдебната зала Камил Д. отрече, че е познавал лично атентатора-самоубиец Раким Булгаров.

“Никога не съм се срещал с него, не приемам обвинението, не съм му бил частен охранител. В квартирата ни постоянно се сменяха хората, възможно е да е идвал и да си е отишъл. Непрекъснато се сменяха и дежурните охранители пред вратата на къщата, но и тях не познавам”, посочи той.

Очаквано и другият разпитван Смаил А. отрече всякакви връзки и познанства с терористите, и отхвърли и обвиненията.

“Мислех, че в онази къща ще живея спокойно с не повече от 3-4 души, но в един момент тя се пренасели. Не съм допускал, че това място може да се окаже опасно, надявах се да имам своя стая, където да си чета Корана и не съм и помислял, че около мен може да има терористи. Когато полицията ни арестува, казаха, че това е тайна квартира на терористи, обаче ние не знаехме това. В грешно време съм попаднал на грешното място”, оправда се руският гражданин.

Дженгизхан Ч. обаче призна, че споделя идеите на ДАЕШ. “Следях групите във Фейсбук, а там е пълно с ислямисти. В социалната мрежа се запознах с принципите на ДАЕШ, оказа се, че мислим еднакво и повярвах на проповядваните идеи. После реших да отида в Сирия, но от Шанлъурфа се върнах в Истанбул. Изборът за това пътуване беше мой личен, сам тръгнах в началото на месеца Рамадан. Два месеца преди това се бях запознал със заподозрения Сейхун Али А., той ме убеди, че не трябва да се присъединявам към ислямистите, защото те са престъпници, които жестоко екзекутират хора и тяхната религия не е ислям”, разказа той.

Ахмет Д. категорично отрече да е притежател на откритите боеприпаси, пистолети и заглушители, като уточни, че някой друг от многото и различни хора в жилището ги е скрил. При разпитите в съдебната зала обвиненията бяха отхвърлени и от останалите заподозрени. Същото направиха и първите 13 задържани, а всички 30 остават зад решетките до процеса.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/sviat/balkani/4442551/