МОН ще приеме само "абсолютно необходимите" образователни стандарти до началото на учебната година

МОН работи изключително интензивно за изготвянето на държавните образователни стандарти, съобщи на пресконференция зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, който е и ръководител на работните групи по стандартите.

"Има стандарти, които са абсолютно необходими, за да стартира учебната година и там сме насочили най-много енергия и усилия, обясни Стаматов, цитиран от пресцентъра на МОН и допълни, че няма как да се започне без стандарта за институциите, оценяването, организацията на дейностите, информацията и документите.

"Има други стандарти, които са много ключови, но не са необходими към началото на учебната година – по тях е необходима по-сериозна дискусия. Такива са наредбите за инспектирането и за управлението на качеството. Има стандарти, които са свързани с новата бюджетна година и те ще бъдат предложени за обсъждане като проекти, например стандартът за финансирането", обясни зам.-министърът.

Досега от 19-те стандарта са утвърдени четири – за учебния план, за общообразователната подготовка, за учебниците и за предучилищното образование.

В момента за публично обсъждане са предложени два стандарта – за институциите и за информацията и документите. На сайта на МОН ще бъдат качени за обсъждане още два стандарта – за профилираната подготовка и за книжовния български език.

"Другата седмица ще оповестим още два много важни стандарта. Това са стандартът за оценяването и този за организацията на дейностите", обяви Стаматов.

До края на юли ще бъдат готови и стандартите за професионалното развитие на учителите, приобщаващото образование, квалификацията по професия и за гражданското, екологичното, здравното и интеркултурното образование.

Останалите пет ще са готови до началото на октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование