Нова идея за закона "Кунева" - имената на подателите на сигнали за корупция да се криптират

Чрез електронната идентификация да се въведе криптиране на името на подателя на сигнал за корупция и само със съдебно решение да се разкрива при определени условия. Това предложение ще внесе между двете четения на антикорупционния закон депутатът от РБ Антони Тренчев, съобщиха от ДБГ.

"Законът не е панацея, но е добра първа крачка. Демонстрирахме политическа воля за справяне с проблема", обясни Тренчев пред БТВ. По думите му приемането на закона е важно, защото се създава единен орган – Национално бюро, вместо досегашните десетки за борба с корупцията, както и че общата структура ще доведе до по-добра координация на усилията.

"Ще има ясна отговорност и добре разписани правомощия да се правят дълбочинни проверки на високите постове, да се проверяват сигналите. Разширява се кръгът от хора, които ще бъдат проверявани – шефове на агенции, на комисии, на болници, общински съветници, кметове, депутати, хора на постове, отговарящи за големи публични ресурси", изброи Тренчев.

"Тестовете за почтеност, включително с полиграф, са нова стъпка, тестовете за лоялност, проверките на служителите на самото Бюро – това са нови подходи, които ще дадат ефект", прогнозира Тренчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика