БСП и АБВ на нож заради ултиматум на Нинова (обзор)

Преговорите между БСП и АБВ за обща кандидатура за президентските избори са на път да се провалят, преди да са започнали. Причина за това стана изказването на председателя на социалистите Корнелия Нинова по време на вчерашната пресконференция, на която бяха обявени резултатите от вътрешното допитване в партията за вота наесен.

Въпреки че 52% от обявилите се за коалиция искат тя да е с АБВ, Нинова заяви, че нито Георги Първанов, нито Ивайло Калфин влизат в плановете на столетницата за кандидат-президент. От АБВ реагираха с официална позиция, в която се казва, че „изказването на лидера на БСП обрича на провал разговорите“. Посочва се и че партията няма да води разговори „под условие“.

„Стоим на тезата, че гласовете от левицата няма да са достатъчни, за да се смени моделът „Плевнелиев“, затова призоваваме да се продължи диалогът в центъра и център-дясно“, пише още в позицията.

Пред „Труд“ социалисти коментираха, че до приключване на преговорите с АБВ и „Движение 21“ на Татяна Дончева няма да е ясно дали БСП ще заложи на своя партийна кандидатура, или ще застане зад претендент на друга партия. По-вероятно било обаче столетницата отново да заложи на свои кадри и да се яви във формата „БСП - Лява България“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика