1 от 10 в МВР си тръгва заради несигурността в системата

1 от 10 служители на МВР напуска, като често причина за това се оказва несигурността в системата.

При 43 000 заети щатове в МВР, само през миналата година напусналите са близо 4000, каза зам.-председателят на полицейския синдикат Борис Прешелков пред БТВ.

По думите му част от местата са останали „оголени” и така се случва по един полицай да отговаря за няколко села или екипи от по двама огнеборци да се изпращат на сложни пожари.

„Мисля, че никога служителите на МВР не са били толкова демотивирани, както напоследък – всеки си прави сметка какво може да прави, ако остане; какво може да прави, ако напусне”, коментира Прешелков.

Според него законовите промени през последната година водят единствено до понижаване на социалния статус на служителите на МВР. Освен това, липсват отпуски, полага се повече извънреден труд от допустимото, а даже униформите, доставени за първи път от 3 години насам, са с видимо много по-лошо качество от предишните.
„Няма как демотивиран човек да изглежда страховито”, подчерта синдикалистът.

Той допълни още, че според него трябва да се върне старото положение за социалните компенсации в МВР и ако това не се случи полицейските протести ще бъдат възобновени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини