Татуси от фейсбук си шарят звездите

Българи, сред които и почти всички известни, масово си татуират рисунки и идеи, взети от фейсбук. Тенденцията при богатите е да си слагат кръстове, надписи и символи, разкриха пред „Зодиак“ татуистите на звездите.

Модата за мастилото под кожата е по-популярна отвсякога, споделя опит известният творец с такова поприще Влади Кожодера от София. От известно време при него идват всякакви хора и масово му носят снимки на това, което искат да им нарисува. Източникът на вдъхновението в повечето случаи се оказва социалната мрежа, където нещата нямат никаква авторска стойност, категоричен е татуистът.

Според него това рефлектира върху качеството на изработките. „Хората не дават свобода на артиста да изрази свободно идеите си. По-голямата част предварително си избират нещо, което са видели във фейсбук, и идват с точни изисквания при мен“, казва Влади. „Тенденциите сега са такива - харесваш си нещо готово и решаваш, че ще го татуираш, без да се замисляш дали би ти стояло добре“, категоричен е той.

Така всеки копира от всеки и рисунките са все по-еднообразни. От опита си татуистите споделят, че при жените най-актуални са надписи или символи, което с пълна сила важи за поп фолк звездите. При пък мъжете преобладаващи са кръстове или патриотични знаци. Такива най-често си правят известните наши спортисти. Първи в списъка са футболистите.

Иначе, ако не знаеш какво искаш да си направиш, първо залагаш на комерсиалните йероглифи, глухарчета, птички, лястовици и знак за безкрайност, отбелязва и Зорница Ковачева, собственик на столично ателие за татуировки.

„Тях ги има всеки втори. За наша радост наблюдаваме и увеличение на броя на модернистичните „знаци по тялото“, описват тя бума на тату модата у нас.

Доскоро било прието, че татуировки имат само хора като затворници или моряци. Сега обаче има ентусиасти от всички сфери на обществото. Повечето от тях са между 18 и 25 години, но като цяло има желаещи да си сложат мастило. „Татуирала съм даже и 70-годишни“, хвали се Зорница.

Някои искат мастило по всички части на тялото

Има и хора, които се оставят напълно в ръцете на татуиста. Двамата заедно обсъждат идеи и в крайна сметка артистът изобразява своите виждания върху клиента. Влади не се съобразява с желанието на клиента единствено ако е сигурен, че татусът няма да изглежда добре. „Татуировката е моята реклама“, казва той и допълва, че винаги прави всичко възможно хората да са доволни от свършената работа. Правил е татуси по всички части на тялото, че дори и в устите и очите на хората.

Истерия за „капълство“

Сред най-масовите тенденции, които понякога стигат и до истерия, е тази на така нареченото капълство, или татуировки за двойка (б.а. - от английската дума за двойка couple). В момента висша форма на изразяване на тийнейджърската любов са именно татусите, които свързват завинаги момче и момиче.

Примери за това са ключалка и ключ, черепче и кръстче и други взаимнодопълващи се предмети. „Мисля, че това явление е много интересно и по-удобно от татуиране на имена или образи“, уточнява Зорница.

Довери се на професионалиста

Неотдавна татуистката Зорница организира инициативата „Довери се на 100%“. Непознати хора се оставят в ръцете на човека с иглите и без предварително да знаят какво ще им бъде нарисувано, се примиряват с избора на майстора. Зорница обаче на свой ред внимателно преценява всеки ентусиаст и след това прави специални, индивидуални татуси. „Участваха много хора, което доста ме зарадва“, усмихва се творецът на мастилени рисунки.

На въпроса дали някога е отказвала да татуира клиент заради абсурдни изисквания, тя отговаря: „Разбира се. Мъже са искали да им направя татус по слабините и аз категорично съм отказвала. Не татуирам тези части, както и глава или лице. Може тогава да ме намразят и да не се върнат при мен за друг татус, но ако го направя, после те може да намразят направеното, което е по-лошо“, категорична е Зорница.

Химикалите могат да предизвикат алергии

Татуировката води до нарушаване на целостта на кожата и прави тялото податливо на бактериални атаки и проникване на паразити под кожата. Когато хигиената в студиото, в което се извършва манипулацията, не е добро ниво и инструментите не са стерилизирани правилно, съществува опасност от внасянето на различни инфекции в тялото. Възможно е клиентът да се зарази дори със СПИН или хепатит C.
Освен това химикалите могат да предизвикат алергична реакция. Изследванията на група германски учени доказаха и съмненията, че някои от маслата, които се използват при татуирането, са предпоставка за развитието на рак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл