Теди Бургазлиева показа за първи път близнаците Семейството на най-красивата българка за 2002 г. се сдоби с нов дом в Лос Анджелис

Учени разкриха на какво се дължи здравината на паяжината

Премиерът Борисов и турският министър на търговията обсъдиха развитието на търговско-икономическото партньорство

Спипаха 31-годишен мъж с канабис и кокаин в Силистра

Благоевград е домакин на Кубинска танцова панорама

Четири столични квартала останаха без парно заради авария

От ЧЕЗ призовават за разумно потребление на електроенергия

Одобриха проект за близо 4 млн. евро на община Велико Търново по INTERREG С 3,9 млн.евро ще бъдат рехабилитирани улици в старата столица

Кирил Ананиев подписа договорите за доставка на първите над 200 нови линейки

Адвокат Ирен Савова: Съобщението за моята смърт е твърдо преувеличено Не са верни и слуховете, че полицията вече е заловила автора на заплахата с некролози, коментира защитникът на държавата за царските имоти

Местят оригиналния факел на Статуята на свободата в музей

Търговски обект горя на Околовръстното шосе на София (СНИМКИ)

34-годишен работник в рудник е починал, след като е бил затрупан от скална маса

Военномедицинска академия изпрати нов екип в Мали

Засякоха четирима дрогирани зад волана през уикенда в Търновско Единият шофьор е употребил и алкохол

„ЗОДИАК“: Студентка превръща соцсимволи в шедьоври

Специфичната комунистическа архитектура на родните паметници на културата като НДК и Бузлуджа спечелиха номинация от Кралския институт на британските архитекти на Ина Каназирева. Студентката е първата българка, която бива предложена за медал от британски университет заради проекта си за библиотека от бъдещето във Варна.

За него тя се вдъхновява от родната действителност и решава да претвори дворец на културата в нова форма.

Ина е родена в Разлог, но учи в София. След седми клас заминава в колеж в Швейцария. Винаги е обичала рисуването и така се насочва какво иска да специализира. Така се озовава в Англия, където завършва бакалавърската и магистърската си степен.

Именно по време на последната си година в университета нашенката получава голямото признание под формата на номинация от Кралския институт. „Това е най-елитната студентска награда. За нея се борят хора от целия свят. Предполагам, че конкуренцията ми ще бъдат поне 100 души“, разказа Ина пред „Зодиак“.

През септември тя ще предложи работата си официално, а най-късно до края на годината ще стане ясно и кой ще е големият победител.

Изключение от правилото

Номинация се дава от университети от целия свят, а Кралският институт одобрява. „От моя университет със сигурност съм първата българка, вероятно и за цяла Англия също. Обикновено висшите училища предлагат своите ученици, а не предпочитат чужденците“, уточни младата архитекта.

По думите й всичко започва, когато пристига заедно със свои състуденти у нас. „Групата ми е с направление бруталистическа архитектура, или тази с комунистическа стил. Концентрирана е върху Източна Европа и конкретно нашата държава. Учителите ми решиха да пътуваме за България след 1 година обучение с цел да изучим каква е архитектурата у нас. Дойдохме 20 души група. Разгледахме много места, сред които София и Пловдив“, казва още тя.

Така се ражда идеята й да направи библиотека във Варна. „Ние като ученици имахме малко повече свобода. Искахме да направим нещо, което е специфично за страната ми“, разяснява студентката. Една от задачите била и да дадат отговор на въпроса какво ще се случва с библиотеките през следващите 40 години и дали ще се използват.

„Това беше част от вдъхновението ни по проекта. Заради това цялата група започнахме да изучаваме България, за да можем да направим нещо специфично за страната. Оттам дойде моята идея да възродим Двореца на културата в България. Да направим събирателен образ, място, където може човек да се обучава, да има културни събития, да има театри, концертни зали.

Оценена креативност

„Това, което ме отличи, е, че аз успях да създам свой стил. Номинацията от Кралския институт идва именно заради креативността, която отличава моя проект“, споделя още Ина.

Проектът й има дълбока история, съдържаща анализ на политиката, паметниците ни.

„Наистина се надявам, че някой ще го хареса и ще можем да го осъществим“, казва още тя и допълва, че тази награда доближава до нещо, което е много велико.

Номинациите са разделени на три. Бронзовият медал е за бакалаври, сребърният за магистри, а златният за признати архитекти.

Сграда от метал

Ина споделя, че когато твори, включва препратка към визията в НДК. Тя е една от първите сгради у нас, които са направени от метал. „Той е повече, отколкото в Айфеловата кула. Моята сграда също е от метал“, доволна е младата дама.

От нея се изисквало да използва само един елемент, който да се повтаря в цялата сграда. „Аз избрах за мой повтарящ се елемент спагети, другите си харесаха бисквити, щипки и пр. От него направихме много различни форми. Моят елемент в процес на работа се промени в метални профили във формата на латинската буква „U”. Цялата сграда се прави от тях. Така се получават различни помещения, форми“, издава част от идеята си Ина.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.