Съдят “Топлофикация” за такса сградна инсталация

Абонати могат да се присъединят безплатно към иска

Дружеството я начислява на хора, които не искат да ползват парно

Сдружението за правна помощ на потребителите внесе колективен иск в Софийския градски съд срещу “Топлофикация София”. Причината е, че дружеството начислява такса сградна инсталация на хора, които не желаят да ползват парно.

Искаме от съда да осъди “Топлофикация” да преустанови нелоялната си търговска практика, с която се начислява такса сградна инсталация на потребители, които не желаят и не ползват топлинна енергия за отопление. В исковата молба сме включили и сгради, които са с т.нар. хоризонтална сградна инсталация, т.е. имат топломери преди входа на жилищата, но въпреки всичко продължават да плащат тази такса”, заяви председателят на сдружението адвокат Димитър Деков.

По думите му граждани могат да се присъединят безплатно към заведения от сдружението иск. Той поясни, че искът не е за обезщетения при вреди. “Полза ще имат хората, които живеят в София. Хората няма да понесат разноски по делото, това е усилие в защита на обществения интерес. Решението ще действа за всички”, допълни Деков.

“Искът се позовава на директива 83 на ЕС от 2011 г., която пък се транспонира в нашето законодателство чрез Член 62 от Закона за защита на потребителите”, каза Деков.

В случай че съдът не уважи исканията на сдружението, то ще сезира европейските институции.

Освен това “Топлофикация София” издава счетоводни документи, които вменяват задължения, които са неправилно осчетоводени, поясни адвокат Ангел Стамболийски, който е част от управителния съвет на сдружението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари