4-дневни тържества за храмовия празник на Араповския манастир

Денят на Света Великомъченица Неделя е храмовият празник на Араповския манастир край Асеновград, който по случай 160-годишнината от основаването си ще бъде отбелязан с четиридневни тържества на 7, 8, 9 и 10 юли.

Те започват в четвъртък в 9.00 часа с празнична архиерейска литургия в манастирския храм, литийно шествие до аязмото и водосвет и продължават в петък и събота след 19 часа с всенародно веселие с участието на оркестрите "Марица" и "Брестовица", певицата Росица Пейчева и танцова формация "Етноритми".

В неделя от 10.30 часа пък започва фолклорен фестивал с участието на над 20 състава от региона. Помислено е и за най-малките, за които ще има много забавления и люлки, допълват организаторите от Община Асеновград.

Араповският манастир "Света Великомъченица Неделя" е единственият български манастир, строен по време на османското робство насред полето. Разположен е в землището на село Златовръх, на 8 км източно от Асеновград. Възникнал е през 1856 г. като обикновено монашеско общежитие до древно аязмо, но 3 години по-късно израства като цял манастирски комплекс. Той включва трикорабна триабсидна каменна черква с един купол и предверие и каменна кула, която се свързва с името на Ангел войвода, широко известен народен закрилник от епохата на османското робство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини