Столични полицаи задържаха 34-годишен криминално проявен мъж Отправил е заплахи към водач на автобус на градския транспорт

12 000 деца са отпаднали от клас 2000 върнати, но отново напуснали

САЩ добиха 11 милиона барела суров петрол за един ден за първи път в историята

Унгария се изтегля от миграционен пакт на ООН Споразумението ще бъде окончателно прието през декември

Въвеждаме еврото от лятото на 2022 г. Трябва да престоим в ERM II поне 3 години, каза Валдис Домбровскис

БЕХ трябва да се разбере с ЕК за пазара на газ

Близо 21 хил. лв. глоба за коневъда, изоставил стадото си от около 70 коне в Осоговския балкан

Гласуват за д-р Дечо Дечев в петък

Събрани са над 220 хил. подписа за референдум срещу приемане на еврото Според организаторите от партия "Възраждане" няма законова пречка за допитване

Русев задейства план „нов треньор“

Корнелия Нинова: Днес е ден за поклон и благодарност – 181 години от рождението на Васил Левски

Посланикът на държавата Израел: Нашата болка е за всички жертви

Румен Радев призова правителството за диалог с протестиращите фермери Начинът на унищожаване на животните руши доверието в институциите, коментира президентът

БДЖ купува 42 нови мотриси със 100 млн. лв.

$77 000 за уикенда на Тръмп в Шотландия

4-дневни тържества за храмовия празник на Араповския манастир

Денят на Света Великомъченица Неделя е храмовият празник на Араповския манастир край Асеновград, който по случай 160-годишнината от основаването си ще бъде отбелязан с четиридневни тържества на 7, 8, 9 и 10 юли.

Те започват в четвъртък в 9.00 часа с празнична архиерейска литургия в манастирския храм, литийно шествие до аязмото и водосвет и продължават в петък и събота след 19 часа с всенародно веселие с участието на оркестрите „Марица“ и „Брестовица“, певицата Росица Пейчева и танцова формация „Етноритми“.

В неделя от 10.30 часа пък започва фолклорен фестивал с участието на над 20 състава от региона. Помислено е и за най-малките, за които ще има много забавления и люлки, допълват организаторите от Община Асеновград.

Араповският манастир „Света Великомъченица Неделя“ е единственият български манастир, строен по време на османското робство насред полето. Разположен е в землището на село Златовръх, на 8 км източно от Асеновград. Възникнал е през 1856 г. като обикновено монашеско общежитие до древно аязмо, но 3 години по-късно израства като цял манастирски комплекс. Той включва трикорабна триабсидна каменна черква с един купол и предверие и каменна кула, която се свързва с името на Ангел войвода, широко известен народен закрилник от епохата на османското робство.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.