Депутат от БСП: Внасяме конституционна жалба срещу новия образователен закон

"Левицата ще внесе до края на тази седмица жалба в Конституционния съд срещу текстове от Закона за предучилищното и училищно образование", съобщи в Пловдив депутатът от БСП Лява България Георги Търновалийски.

"Смятаме, че жалбата ще бъде уважена и по този начин този вреден за българското образование закон ще бъде спрян. За БСП темата за образованието е приоритетна. Имаме законодателни инициативи, имаме виждане за системата, познаваме нейното състояние. Искаме оставката на министър Меглена Кунева, защото тя не се справя", допълни Търновалийски.

Според бившия финансов зам.-министър петъчният парламентарен контрол дал пореден повод да се настоява за оставката на образователния министър. Кунева не дала конкретен отговор на въпроса за причините, довели до 18 000 двойки на матурите в седми клас, и какви мерки ще се предприемат за справяне с проблема.

"Вместо това министър Кунева обяви, че оценките били добри в сравнение с други години подробно обясни как е било организирано националното външно оценяване и че всеки момент ще бъдат приети стандартите за методиката на оценяване. Не получих отговор обаче кога ще са готови новите учебни програми, защото децата ще продължат да учат по старите програми, а ще бъдат оценявани по нова методика", коментира още Георги Търновалийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика