Швейцария подобрява с 8 млн. франка образованието и здравеопазването на ромите ни

Швейцария е отделила 8 088 500 швейцарски франка за реализиране на Програма за социално включване на ромите и други уязвими групи, стана ясно по време на посещението на председателя на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер в ромския квартал "Столипиново" на Пловдив.

С тези пари се цели да се изравни стандарта на ромите със средноевропейското ниво.

"Парите се дават специално за образование и здравеопазване", изрично подчерта г-жа Марквалдер. По време на посещението си в града под тепетата тя разговаря с учители, деца и родители от началното училище "Найден Геров" и детска градина "Лилия", както и с лекари и персонал в медицински център "Изток".

Първият проект в Пловдив и региона, който ще бъде реализиран с парите от Швейцария, е насочен към целеви групи в "Столипиново" и град Куклен и е за 1 077 500 лв. (633 800 швейцарски франка).

Целта на проекта е да се подобри достъпа на ромчетата до детски и учебни заведения и да се стопира негативната тенденция, обхванала 30-40% от малчуганите от малцинствата, да напускат училище след пети клас заради семейните разбирания на общността.

Самият проект с швейцарско финансиране ще стартира през месец септември 2016 г. и ще обхване 2 начални училища, детска градина и медицински център. Планира се изграждането на 2 нови сгради - за Образователен център и за допълнителни кабинети към медицинския център, както и поредица от образователни и здравни дейности до април 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование