Студенти от Свищов се изявиха в международна конференция, посветена на митническо сътрудничество

Студенти от Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свмищов участваха в международна студентска конференция на тема "Младежки диалог - изграждане на капацитета чрез засилване на международното митническо сътрудничество".

"Ежегодно, Международната мрежа на митническите университети (INCU) организира научни форуми, посветени на митническия контрол. Тази година интернационалната студентска конференция се проведе в град Габала, Азербайджан. Домакини на събитието бяха Държавният митнически комитет на Република Азербайджан и Регионалният офис на INCU в Баку", обясниха от свищовския ВУЗ.

В конференцията са участвали представители на митническите администрации и на университети от над 20 страни от цял свят-Германия, Австрия, Полша, Русия, Турция, Македония, Словения, Беларус, Украйна, Виетнам, Китай, Корея, САЩ, Азербайджан, България, Холандия, Унгария, Литва, Узбекистан и др.

Стопанска академия, която е единственото висше училище в България, член на INCU, бе представена от Антоан Славчев и Апостол Шейтанов. Те са третокурсници от специалност "Стопански и финансов контрол". В българската делегация бяха още двама студенти и преподавател от Икономически университет - Варна.

"Изнесените в рамките на тридневния форум доклади бяха фокусирани върху актуални тематични направления, свързани с митническата дейност-международна търговия,укрепване на митническия капацитет,анализ и управление на митническия риск,електронни митически услуги за улесняване на търговията. Свищовските студенти представиха на английски език своя доклад на тема "Анализът на риска в митническия контрол - теоретични аспекти". В презентацията си, те акцентираха върху това как след предварително събирана и обработвана информация за международния стокооборот, митническите органи вземат решение относно вида, обхвата и обема на извършваната от тях контролна дейност. За своето представяне, възпитаниците на Стопанска академия получиха поздравления лично от Михайл Кашубски - ръководител на Международната мрежа на митническите университети", разказаха от ръководството на академията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование